Fransa’da sağlık emekçilerinin açlık grevi zaferle sonuçlandı

Fransa’nın Rouen şehrinde sağlık emekçilerinin 19 gün süren açlık grevi, talep edilen hakların kabulüyle sonuçlandı.

Rouen’deki psikiyatri hastanesinde CGT sendikasının öncülüğünde 21 Mayıs’ta başlatılan açlık grevinde, büyük yetersizliklerin yaşandığı hastaneye 30 yeni sağlık çalışanı alınması talep ediliyordu.

Fransa’da hastaneler başta olmak üzere sağlık kurumlarındaki personel yetersizliklerine rağmen hükümetin yeterli oranda istihdam yaratmaması tepki görüyor. Bu tür politikalara karşı CGT sendikası üyesi 4 emekçinin Fransa için sıradışı sayılacak bir biçimde başlattıkları açlık grevi, zaferle sonuçlandı.

Emekçilerin Rouen’in banliyösündeki Sotteville-les-Rouen’deki Rouvray Psikiyatri Hastanesi’nde en az 30 yeni sağlık çalışanı istihdam edilmesi ve gençler için yeni ünitelerin açılması talepleri kabul edildi. Böylelikle hasta sayısı bakımından alanında Fransa’nın üçüncü büyük sağlık kuruluşu olan hastaneye toplamda onlarca ek sağlık çalışanı istihdam edilecek.

Söz konusu hastanede 2014-2016 yılları arasında hizmet verilen birey sayısı  yüzde 8,4 oranında artarken, bin 941 olan sağlık emekçilerinin sayısı ise sadece yüzde 0,5 oranında arttırılmıştı. Bu da Fransa’daki birçok diğer sağlık kuruluşunda olduğu gibi tepki çekmişti.

CGT üyesi 4 açlık grevi eylemcisinden biri anlaşmaya  varılması ardından hastaneye kaldırılırken, diğer  eylemcinin ise az da olsa yemek yemeye başlayabildikleri öğrenildi.