Sarı Yelekliler sokaklarda: 220'yi aşkın gözaltı, 80 yaralı-YENİLENDİ

Fransa genelinde “Sarı Yelekliler” tarafından organize edilen eylemlere 100 bini aşkın kişi katıldı. Paris’te polisle çatışmalar yaşandı, 220'yi aşkın eylemci gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı.

Sarı Yelekliler Paris’teki ünlü Champs-Elysées caddesinde bir araya geldi. Gironde, Breste, Toulouse, Lille ve Marsilya başta olmak üzere onlarca kentte daha gösteriler düzenlendi. Eylemlere France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon da katılarak destek verdi. Orleans gibi bazı kentlerde Sarı Yelekliler sendikalarla birlikte yürüdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eylemcilerin taleplerine olumlu yanıt vermezken hükümet ile Sarı Yelekliler arasında yapılan görüşmeler de sonuç vermedi.

Başlangıçta yakıt fiyatlarının arttırılmasına karşı ortaya çıkan Sarı Yelekliler, vergi artışının yanısıra artık sosyal adaletsizlik ve siyasetçilere olan güvensizliğe ilişkin tepkilerini de ifade ediyorlar.

Paris’te yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Hükümet yetkililerine göre izin verilen alanın dışında da 3 bin dolayında eylemci bir araya geldi. Hükümet bu eylemcileri “kırıcı” olarak tanımlayarak kriminalize etmeyi tercih etti.

Saat 18.00 itibariyle Paris’teki eylemler sırasında en az 224 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 24 Kasım’da yapılan bir önceki büyük çağlı gösterilerde 103 kişi gözaltına alınmıştı. Champs-Élysées’deki ilk çatışmalar sabah saat 08.45 sırlarında yaşandı. Polis kuvvetleri eylemcilere gaz bombaları ile saldırdı. Çatışmalar başkentin bir çok noktasına yayıldı. 

Eylemler sırasında büyük çoğunluğu polis şiddetinden dolayı en az 80 kişi yaralandı. Yaralılar arasında 10'un üzerinde polis olduğu belirtiliyor. 

Ayrıca çok sayıda araç ataşe verildi, bazıları yana yatırıldı. Bir çok mağaza ve banka şubesi de eylemciler tarafından hedef alındı. 

 

İçişleri Bakanı, polis güçlerine karşı eylemcilerin gösterdiği tepkiyi ülkenin sembollerine ve Cumhuriyet’e hakaret olarak yorumladı. France Insoumise hareketinin lideri Melenchon, Etoile meydanında barışçıl eylemcilere yapılan polis saldırısına tepki göstererek, hükümeti korku üzerine hesap yapmakla suçladı. Sağcı Cumhuriyetçiler Partisi’nin sözcüsü Gilles Platret de hükümetin Sarı Yeleklilerin talepleri yönünde bir jestte bulunmasının aciliyet arz ettiğini söyledi.

Haftalardır Sarı Yeleklilerin eylemleri sürerken, ulusal düzeydeki ilk büyük yürüyüşler 17 Kasım’da gerçekleşmiş ve yüzbinlerce kişi katılmıştı. Resmi rakamlara göre 282 bin kişi bu eylemlerde yer almıştı ancak hükümet dışı kaynaklar, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu, hükümetin eylemlerin etkisini azaltmaya çalıştığını belirtmişti. Yürüyüşlerin yanırısa onlarca kentte ve otoyollarda blokaj eylemleri yapıldı.