Fransa seçimlerinde tarih tekerrür etti

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen çıktı. Sol bir kez daha, parçacılığı nedeniyle elendi. Seçimlerin esas galibi ise yine ilgisizler oldu.

Pazar günü yapılan seçimlerin ilk turunda 12 aday cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarıştı.

SEÇİM SONUÇLARI

İçişleri Bakanlığı’nın verdiği resmi sonuçlar göre mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 27,6 oy oranı ile birinci olurken, onu aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 23,41 oyla takip etti.

Radikal solun adaylarından Jean-Luc Melenchon, ilk kez yüzde 21,95 ile yüksek bir oy oranı elde etti, ancak bu destek onu ikinci tura çıkarmaya yetmedi.

Aşırı sağcı Eric Zemmur yüzde 7,05 oy elde ederken, liberal muhafazakar Cumhuriyetçiler partisinden Valerie Pécresse yüzde 4,79, ekolojist Yannick Jadod yüzde 4,58, sağcı Jean Lassalle yüzde 3,16, Komünist Parti adayı Fabien Roussel yüzde 2,31, sağcı Nicolas Dupont-Aignan yüzde 2,07, Sosyalist Parti adayı Anne Hidalgo yüzde 1,74, Yeni Antikapitalist Parti’den Philippe Poutou yüzde 0,77 ve radikal sol parti İşçi Mücadelesi’nden Nathalie Arthaud yüzde 0,57 oranında oy aldı.

REKOR İLGİSİZLİK

Sandıklara gitmeyenlerin oranı rekor düzeye ulaştı. İlk turda kayıtlı seçmenin yüzde 25,14’ü, diğer bir ifadeyle 11 milyon 892 bin 970 seçmen sandık başına gitmedi. 2002 yılındaki seçimlerden bu yana en yüksek ilgisizlik düzeyini gösteriyor. Ayrıca sandığa giden seçmenlerden 538 bin 795’i (yüzde 1,14’ü) hiçbir aday için oy kullanmayarak, pusulaları boş bıraktı.  

Resmi verilere göre seçmenlerin yüzde 74,86’sı adaylara oy verdi. 2017’de bu oran yüzde 77,8 iken 2012’de yüzde 79,8 ve 2007’de yüzde 83,8 olarak kayda geçmişti. 2002 yılında ise seçimlere katılım yüzde 71,6 olmuştu.  

MARINE LE PEN İKİNCİ KEZ, İKİNCİ TURA KALDI

Bu seçimlerde strateji değiştirerek alım gücünü kampanyasının merkezine koyan aşırı sağcı Marine Le Pen, ikinci bir aşırı sağcı adaya rağmen ikinci tura kalmayı başardı. Marine Le Pen, 2017’deki seçimlere göre oy oranını 4,2 puan arttırdı ve Macron ile bir kez daha karşı karşıya geldi.

SOLUN SEÇMENE BIRAKTIĞI TERCİH: İKİ KÖTÜ

Boyun Eğmeyen Fransa (France Insoummise) adayı Jean-Luc Melenchon da ikinci kez, ikinci turun kapısına dayandı. Melenchon 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 19,58 oy elde etmişti. Bu seçimlerde puanını daha da arttırmasına rağmen, soldaki parçalılık nedeniyle ikinci tura çıkmayı başaramadı. Solun diğer adayları için seçim sonuçları fiyasko oldu. Tek aday üzerinde anlaşamama ise, güçlü potansiyeline rağmen solu yarış dışı bıraktı. Sol, sonuçların böyle olacağı bilinmesine rağmen, tek aday üzerinde anlaşma yeteneğini bir kez daha gösteremedi ve seçmenlerini “iki kötü” arasında tercih yapmakla yüz yüze bıraktı.

İKİNCİ TUR SIKI GEÇECEK

Anketlere göre ikinci turda Macron kazanacak. Ancak henüz saflar netleşmiş değil. Sol seçmen net bir tutum belirlemedi. Halen önemli bir kesim, aşırı sağ tehlikesi olsa bile Macron’a oy vermeyi reddediyor.

Farklı anketlere göre ikinci turda Macron oyların yüzde 57 ila 51’ini, Le Pen ise yüzde 46 ila 49’unu alacak. Beş yıl önceki seçimlerle kıyaslandığında net bir şekilde daha sıkı geçeceğinin sinyalini veriyor. Macron önceki seçimlerde oyların yüzde 66,1’ini, Le Pen yüzde 33,9’unu elde etmişti.

Jean-Luc Melenchon’un seçmenleri Macron ve Le Pen arasında parçalı bir duruş sergiliyor.  Ifop anketine göre Melenchon’un seçmenlerinin yüzde 33’ü ikinci turda Macron’a, yüzde 23’ü Le Pen’e oy vermeyi düşünüyor. Yüzde 44’ü ise her ikisini de reddederek, “boş pusula” vereceğini söylüyor.