Fransa seçimlerinde zorlu tercih

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen yarışıyor. İlgisizler ve boykotçular seçimin kaderini belirleyebilir.

İki hafta önce yapılan ilk turda mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yaklaşık yüzde 28’ini, aşırı sağcı Le Pen ise yüzde 23’ünü elde ederek ikinci tura kaldı.

İkinci tur için seçim büroları pazar sabahı saat 08.00’de açıldı. Oy büroları saat 19.00 ve 20.00’de kapanacak.

Toplam 48,7 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Son günlerde çok sayıda sendika, siyasi parti, sivil toplum örgütü, şahsiyet ve medya, aşırı sağı engellemek için Macron’a oy vermeye çağırdı.

İLGİSİZLERİN TUTUMU BELİRLEYİCİ OLABİLİR!

Ancak özellikle sol cephede Macron’a büyük bir tepki var. Anketler halen bu kanatta önemli eğilimin boykot yönünde olduğuna işaret ediyor.

Seçimlere ilgisizlik de zaten uzun zamandır temel gündem olarak yerini koruyor. Siyasetçiler izlediği politikalar nedeniyle, seçmenleri sandık başına götüremiyor.

İkinci turda ilgisizlerin alacağı tavır, adaylar için kader belirleyici olabilir. Fransızlar Marine Le Pen’in seçerse birçok açıdan bir ilk yaşanmış olacak.

İlk kez bir kadın cumhurbaşkanı olacak ama bir aynı zamanda aşırı sağın da iktidar olmasını beraberinde getirmiş olacak. Bu senaryo, İngiltere’nin AB’den çıkması ya da Donald Trump’ın 2016’da ABD Başkanı seçilmesi gibi Fransa sınırlarının ötesinde etkide bulunacak. Nükleer bir güç olan ve Avrupa Birliği’nin öncü ülkesi olan Fransa’nın başına Le Pen’in geçmesinin bir “deprem” etkisi yaratması bekleniyor.

44 yaşındaki Emmanuel Macron’un seçilmesi ise mevcut siyaseti “devamlılığı” anlamına gelecek. Ancak Macron, siyasetini derinliğine yenileyeceğini, ekolojiyi merkeze alacağı vaadinde bulundu.

Anketler Macron’un kazanacağını gösterse de, 2017’deki skoru elde etmekten uzak duruyor. Macron, 2017’de de Le Pen ile karşı karşıya gelmiş, oyların yüzde 66,1’ni almıştı. Le Pen ise yüzde 33,9’da kalmıştı.

Her iki aday birbirine zıt programlar sunuyor. Avrupa, ekonomi, alım gücü, Rurya ile ilişkiler, emeklilik, göç ve çevre konusunda farklı vizyonlara sahipler.

ÜÇÜNCÜ TUR SOKAKLARDA OLACAK

Le Pen ikinci turda daha çok “Macron hariç her şey” şeklinde özetlen tepki cephesine umut bağlarken, Macron da aşırı sağı barajlamak için geleneksel olarak alınan tutuma güveniyor.

Radikal solda yer alan ve ilk turda yaklaşık yüzde 22 oy elde eden Jean-Luc Melenchon’un seçmenlerinin alacağı tutum özellikle sonuçta etkili olacak gibi görünüyor. Melenchon, Le Pen’e tek bir oy dahi gitmeyeceğini söylerken, Macon’a oy verilmesi için de açık çağrıda bulunmadı.

Her iki olasılık da “üçüncü bir raund”un olabileceğine işaret ediyor. Ancak “üçüncü tur” sokakları işaret ediyor. Halen sönmeyen “Sarı Yelekliler” bıraktığı ateş üzerinde büyüyen enflasyon ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden memnun olmayanlar yüzlerini sokaklara dönmüş durumda. Aşırı sağcı Le Pen’in seçilmesi halinde de sokakların hareketli olacağını tahmin etmek zor değil.

Ayrıca 12 ve 19 Haziran tarihlerinde genel seçimler var. Macron veya Le Pen’in ülkeyi yönetebilmek için çoğunluğun oyunu elde etmeye ihtiyacı var.