Fransa’da Yeşiller Erdoğan’ın camisini finanse ediyor

Fransa’nın Strasbourg kenti belediyesini elinde bulunduran Yeşiller, Milli Görüş’ün bir projesi olan Avrupa’nın en büyük camisine 2,5 milyon euroyu aşkın finansmana onay verdi. Hükümet tepkili.

Yeşillerin (EELV) çoğunlukta olduğu ve başında Janne Barseghian’ın bulunduğu Strasbourg Belediyesi, Milli Görüş’e bağlı Eyyüp Sultan Camisi’nin inşasına 2,5 milyon doları aşkın sübvansiyon sağlanmasına onay verdi. Türk iktidarına yakın bu cami, Fransa’da İslam’a dair prensipler şartını imzalamayı reddettiği için de dikkat çekiyor. Eğer bu cami tamamlanırsa, Avrupa’nın en büyük camisi olacak.

EELV’nin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yandaşı camiyi finanse etmesi siyasetçiler tarafından yoğun tepki aldı.

Vatandaşlıktan sorumlu bakan Marlene Schiappa, “EELV partisinin belediye başkanlarının çok kaygan radikal İslamcılık yamacında olmaları bir ilk değil” diye tepki gösterdi.

Schiappa, İslamcı propaganda gerekçesiyle feshedilen CCIF’in de geçmişte Yeşillerden Eric Piolle’un başında olduğu Grenoble belediyesi tarafından mali destek aldığını hatırlattı.

Schiappa, “Bir kez olduğunda hata yapılmış denilebilir, ama koordineli bir şeyse hata değildir” dedi.

Yeşiller ise finansmanı durdurmak yerine hükümeti suçlamayı tercih etti.  Yeşiller’in iki numaralı ismi Sandra Regol, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in de Kasım ayında aynı derneği kabul ettiğini ve bunu “cumhuriyetçilik” olarak sunduğunu belirterek, “Ama Jeanne Barseghian eski belediye başkanının başlattığı projeyi devam ettirdiğinde radikal İslamcılık mı oluyor” şeklinde tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de Strasbourg belediyesinin kararına tepki göstererek, “Strasbourg Belediye Meclisi topraklarımızda bir dış müdahaleyi finanse etmemeliydi” dedi.

Dermanin ayrıca Fransa’da “Türkiye’nin de dahil olduğu son derece güçlü bir dış müdahale teşebbüsünün” olduğunu söyledi.