Fransa eğitim sisteminde büyük grev

Fransa’da eğitim kurumlarında hayata geçirilen Covid-19 protokolüne karşı perşembe günü ulusal çapta greve gidilecek. Okulların yarısının kapanması öngörülüyor.

İlköğretimdeki en büyük sendika Le Snuipp-FSU, birinci derece öğretmenlerin yüzde 75’inin greve gideceğini ve okulların yarısının kapanacağını açıkladı.

Sendika yaptığı yazılı açıklamada bu eylemin son yirmi yıl göz önüne alındığında boyutları itibariyle tarihi olduğunu belirtirken, grevin “virüse karşı değil, okullarda giderek artan tepkinin ifadesi” olduğunu kaydetti.

Sendika, çalışma koşullarının kötüleştiğini, Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in “sürekli yalan söylediğini” ifade etti. Bakan Blanquer salı günü yaptığı açıklamada “Virüse karşı grev yapılmaz” demişti.

Bakan Pazartesi yaptığı açıklamada ise eğitim kurumlarında Covid-19 salgınına karşı sağlık protokolünün gevşetileceğini duyurmuştu.

Snuipp-FSU, “Mevcut protokol öğrencileri, personeli ve ailelerini korumadığı gibi, okulları tamamen organizesiz hale getiriyor. Dolayısıyla, hükümetin tekrarlanan iddialarının aksine, açık olan okul değil, bir tür 'kreş'tir” dedi.