Fransa Mali ordusu ile askeri operasyonlarını durdurdu

Mali’deki askeri darbeden sonra Fransa, Mali ordusu ile ortak askeri operasyonlarını durdurmaya karar verdi.

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Şubat 2022’de öngörülen seçimlerde sivil iktidarın dönüşü üzerine “güvenceler” beklerken, “Mali ordusu ile ortak askeri operasyonları askıya alma kararı” aldıklarını duyurdu.

Açıklamada, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ile Avrupa Birliği’nin siyasi geçiş çerçevesini netleştirmek için “kırmızı çizgiler” çizdiği hatırlatıldı.

Bakanlık, “bu kararların gelecek günlerde Mali yetkilileri tarafından verilecek yanıtlara göre yeniden değerlendirileceğini” belirtti.

Dokuz ayda iki kez askeri darbenin yaşandığı Mali, “Sahel’de cihatçılığa karşı mücaelede kilit ülke” olarak değerlendiriliyor. Özellikle Fransa bu sahada müdahalede bulunuyor.

Savunma Bakanlığı, 5.100 askeri ile Sahel’deki operasyonlarının “tek başına” devam edeceğini belirtti.

18 Ağustos 2020’deki darbede Cumhurbaşkanı Bubakar Keyta yolsuzlukla suçlanmış ve aylar süren hükümet karşıtı gösterilerden sonra askerler tarafından devrilmişti. Bu darbeden sonra askeri yetkililer 18 ay içerisinde sivil iktidara doğru geçiş yapma taahhüdünde bulunmuştu.

15 Nisan’da, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Şubat ve Mart 2022’de yapılması yönünde karar alınmıştı.

Ancak tepkiler ardından oluşturulan hükümet bileşiminden rahatsız olan askerler mayıs ayında yeniden darbe yaparak Cumhurbaşkanı Bah Ndaw ile Başbakan Moktar Uan’ı tutukladı. Kendisini cumhurbaşkanı ilan eden albay Assimi Goyta, seçimlerin 2022 yılında yapılacağını belirtti.