Fransa ve Almanya vatandaşlarını Ukrayna’yı terk etmeye çağırdı

ABD'nin Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırmaya karar verdiğine "ikna olduğunu" söylemesi ardından Ukrayna'nın doğusundaki ateşkes ihlalleri artıyor. Fransa ve Almanya, vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı.

Doğu Ukrayna'da 19 Şubat Cumartesi günü gerginlik doruk noktasına ulaştı. Gözlemciler , doğu Ukrayna cephesindeki ateşkes ihlallerinin 'önemli ölçüde' artması ve Moskova'nın ağır füze saldırılarını içeren tatbikatlar yürütmesi nedeniyle Rus işgali korkularının arttığını söylüyor.

ABD, Moskova'yı komşusuna saldırmaya hazırlanmakla suçlamaya devam ediyor. Bir Pentagon yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırlarına yığılan 150 bin Rus askerinin yüzde 40'ından fazlasının şu anda saldırı konumunda olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Cumartesi günü “Bir savaş Avrupa'yı yeniden tehdit ediyor” diyerek uyardı.

Bu kapsamda Fransa ve Almanya, vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmelerini tavsiye ederek, ülkenin doğusundaki savaş riskine en çok maruz kalan bölgelerde bulunanları "gecikmeden" terk etmeye çağırıyor.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Cumartesi akşamı ayrıca Ukrayna'da bulunan personelinin güvenliklerini sağlamak için Kiev'den ülkenin batısındaki Lviv'e ve Brüksel'e nakledildiğini duyurdu. 

Doğu Ukrayna'daki cephede, Ukrayna silahlı kuvvetleri ve Rus yanlısı ayrılıkçılar Cumartesi günü birbirlerini yeni ciddi ateşkes ihlalleriyle suçladılar. Kiev, bu çatışmalar sırasında iki askerinin öldüğünü duyurdu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) gözlemciler, ateşkes ihlallerinde "dramatik bir artış" gözlemlediklerini iddia ettiler. Cumartesi akşamı, yirmi dört saatte bin 500'den fazla ihlal saydılar. Onlara göre, cephe hattındaki silahlı olayların sayısı, ateşkesi güçlendirmeye yönelik bir anlaşmanın tarihi olan Temmuz 2020'den öncekiyle aynı.

RUS FÜZE TATBİKATLARI 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Cumartesi günü "hipsonik" füzelerin ateşlenmesiyle "stratejik" tatbikatları bizzat denetledi. Kremlin'in başkanı daha önce bu yeni silahları "yenilmez" olarak nitelendirmiş ve nükleer yük taşıyabileceklerini iddia etmişti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Putin'in Belaruslu mevkidaşı Alexander Lukashenko ile birlikte göründüğü bir video konferans toplantısında, “ Tatbikatların temel amacı, düşmana garantili bir yenilgi vermek için stratejik saldırı güçlerini eğitmektir ” dedi. Kremlin yaptığı açıklamada, "Planlanan hedeflere (…) tam olarak ulaşıldı, tüm füzeler belirlenen hedeflere ulaştı " dedi ve bu manevraların Tu-95 bombardıman uçaklarını ve denizaltılarını içerdiğini de sözlerine ekledi.