Fransız diplomatlar 20 yıl sonra ilk kez grevde

Fransa Dışişleri Bakanlığı personelleri, Fransız diplomasisinin etkisi ve prestijini tehlikeye attığı tepkisinde bulundukları bir reforma karşı greve gitti.

Grev çağrısı altı sendika ve 500 genç diplomattan oluşan bir kolektif tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istediği yüksek kamu fonksiyonundaki reform, diplomatların kariyerlerini etkileyecek.

Geleceklerinden endişe duyduklarını ve yeterince değer görmediklerini söyleyen diplomatların grevini yeni reform tetiklese de yıllardır rahatsızlık yaşandığı ifade ediliyor.

AFP’ye göre diplomat ve CFTC bünyesindeki sendikacı Olivier Da Silva, "Reformların yığılması, kaynaklardaki sürekli düşüş, personelin yorgunluğuna ve dağınıklığına yol açıyor" diyerek, "öfkenin son derece yüksek düzeyde olduğunu" belirtti.

Son günlerde üst düzey çok sayıda diplomat, büyükelçi ve bölge müdürleri Twitter üzerinde greve desteklerini ifade ettiler.

Kuveyt Büyükelçisi Claire le Flecher ile Umman Büyükelçisi Veronique Aulagnon da diğer çok sayıda diplomat gibi greve katılacaklarını bildirenler arasında bulunuyor.

Gün içinde Paris’te Dışişleri Bakanlığı önü ile diplomatik arşiv merkezinin bulunduğu Nantes’ta protesto gösterilerinin yapılması planlanıyor.

Da Silva, diplomasi ağında grevin kendisinin bile kendi başına büyük bir olay olduğuna dikkat çekerek, “Bakanlığımız zarar gördü, onarılması gerekiyor” dedi.

Üst düzey kamu hizmeti reformu, yeni bir devlet idarecileri birliği oluşturmayı öngörürken, üst düzey devlet memurlarının artık belirli bir idareye bağlı olmak yerine, kariyerleri boyunca düzenli olarak değiştirmeye davet edilmelerini sağlıyor.

Adını vermeyen bir büyükelçi, "Bu reformla Fransızlar, diplomasi kodlarında eğitim görmemiş veya hazır olmayan kişiler tarafından temsil edilecek. Diplomasinin profesyonelleşmesini korumak gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Kuzey Afrika ve Orta Doğu direktörü Anne Guéguen sanal ağlarda "Yaklaşık 200 Devletle kendi dillerinde diyalog, müzakere, barışı koruma: diplomasi bir doğaçlama sanatı değil, profesyoneller için bir iştir" diye yazdı.