Fransız hükümeti emeklilik planını açıkladı, sendikalar öfkeli

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, tarihi greve rağmen emeklilik reformunu çekmeyerek, kademeli olarak hayata geçirme planını açıkladı.

Başbakan Edouard Philipe, bu Çarşamba günü beklendiği gibi emeklilik reform projesinin içeriğini açıkladı.

Proje, emeklilik sistemindeki mevcut 42 özel rejimi ortadan kaldırarak, puanlı tek bir sisteme geçmeyi öngörüyor. Buna göre, çeşitli meslek dallarında daha erken emekliliğe ayrılma sistemi kaldırılacak.

Başbakanın açıklamasındaki temel noktalar şöyle:

-Puanlı tek bir emeklilik sistemine geçilecek.

-Özel emeklilik rejimleri kaldırılacak. Mevcut durumda 42 özel emeklilik rejimi var.

-Kariyerini tamamlayanlara ayda minimum 1000 euro emeklilik ücreti verilecek.

-Emeklilik yaşı 64’e çıkarılacak.

-1975 yılından öne doğanlar bu yeni sistemden etkilenmeyecekler. 2022 yılında iş pazarına girenler yeni sisteme dahil olacaklar.

CGT: HÜKÜMET HERKESLE DALGA GEÇTİ

5 Aralık’tan bu yana grevde olan CGT sendikasının Genel Sekreteri Philippe Martinez, “Hükümet herkesle dalga geçti” diye tepki gösterdi. Demiryolları çalışanlarının bundan memnun olacağına inanmadığını ifade eden Martinez, “Hükümet emeklilik sistemini bireyselleştirmek istiyor. Herkes daha uzun süre çalışacak, bu kabul edilemez” diye ekledi.

POLİS SENDİKASI: KIRMIZI ÇİZGİ ÇOKTAN AŞILDI

Polis sendikalarından SGP Police FO, Başbakan’ın açıklaması karşısındaki memnuniyetsizliğini ifade ederek, “Kırmızı çizgi uzun zamandır aşıldı, baskıyı arttırmaya kararlıyız” dedi.

CGT-Demiryolları Çalışanları Genel Sekreteri Lauren Brun, grevi daha da büyütmeye çağırdı.

SOL PARTİLER EYLEMLERİ BÜYÜTMEKTEN YANA

Sol partiler de emeklilik reformuna ilişkin sert tepkilerde bulundu. Sosyalist Parti Birinci Sekreteri Olivier Faure, “Reformu sunulduğu şekilde kabul edemeyiz. Yeni eylemlere çağırıyoruz. Hükümetin artık hiçbir sendika desteği yok” dedi. Sosyalist milletvekili Boris Vallaud ise “Şimdi ikilem şu olacak, daha fazla çalışmak mı, daha az kazanmak mı?” diye belirtti.

MELENCHON: BELİRSİZ, TUZAKLI BİR LABİRENT

France Insoummise hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon, “(Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron 64 yaşına emekliliğe ayrılmayı hayata geçiriyor. 15 yaşında olanlar puan sistemine mahkum edilecekler. Diğerleri belirsiz ve tuzaklı bir labirente atılacaklar. Büyük patronlar ve özel sigorta ayrıcalığı olanların emeklilikleri devam edecek. Bu haksız ve eşitsiz” ifadelerini kullandı.

PATRONLAR MEMNUN

Patronlar birliği MEDEF, “iyi bir denge” diyerek memnuniyetini gösterdi.

Bu arada 5 Aralık’ta başlayan grev devam ediyor. Tren seferleri dururken, Paris bölgesindeki metro hatları kapalı, kreşler ve okullar eğitim aksıyor, rafinerilerde blokaj eylemleri var.

10 Aralık Salı günü, sendikalara göre ülke genelinde 885 bin kişi sokaklara çıktı. 5 Aralık’taki eylem gününde ise 1,5 milyonu aşkın kişi eylemlerde yer almıştı.