Fransız Senatosu türbanı sınırlayan tedbirleri onayladı

Fransa’da radikal İslamcılığı hedefleyen “ayrılıkçılık” yasa tasarısını inceleyen Senato türbanı sınırlandıran tedbirleri onayladı.

Sağcı muhalefetin ağırlıkta olduğu Senato’da türbanı sınırlandıran tedbirler onaylandı ancak, Ulusal Meclis’e geri döndüğünde sözkonusu tedbirlerin yasa tasarısından çıkarılabileceği belirtiliyor.

BURKİNİYİ YASAKLAMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR

Sağcı parti Cumhuriyetçiler (LR) tarafından önerilen ve kabul edilen düzenleme havuzlar için iç yönetmeliklerde burkininin (tesettür mayosu) yasaklanmasını kolaylaştırıyor.

Sağcı Avrupa Demokratik ve Sosyal Birlik grubunun yasaya tasarısına eklediği bir düzenleme ise çocuklara tesettür giydirilmesini yasaklıyor.

Yasa tasarısı kamu hizmetlerinin tarafsızlığı, dernek denetimlerinin arttırılması, tüm inançlar ve mali kaynaklarının daha şeffaf olması, evde eğitim veya bekaret sertifikaları ya da çok eşlilikle mücadeleyi öngörüyor.

Senato’da İçişleri Bakanı Gerald Darmanin tarafından “sıkı metin” ifadesiyle desteklenen tasarı, salı günü incelenmeye başlandı. Darmanin’e göre bu tasarı, ülke topraklarında yumuşak bir güç dini diasporayı kontrol etmek isteyenleri engellemeye yönelik olarak oluşturuldu.

İlk okumada Ulusal Meclis’te kabul edilen “Cumhuriyet ilkelerine saygı” adlı tasarı için 600’den fazla değişiklik önergesi verildi.

Fransa’da İslam dini, ikinci büyük din olma özelliğine sahip olduğu için hassas bir konu olarak değerlendiriliyor. Tasarı ayrıca Fransız laikliğinin temeli olan Devlet ile Kilise’nin ayrılığı üzerine hazırlanan 1905 tarihli yasaya da dokunuyor.

TEPKİLER SOLDAN

Senato’da kabul edilen değişiklik önergelerine en yüksek sesli tepkiler soldan geldi. Ekolojist Grup Başkanı Guillaume Gontard, “Bana tesettür mayosunda dinin nasıl yer aldığını bana açıklar mısınız? Hukuken bunu nasıl açıklıyorsunuz?” diye tepki gösterdi. Générations grubundan senatör Sophie Taillé-Polian, “Cinsiyetçilik aynı zamanda kadınlara ne giyip ne giymeyeceğini söylemektir. Bu şekilde kıyafet polisi konusuna giriliyor” dedi.