G7’den Rusya’ya yaptırım tehdidi

G7 ülkelerinin maliye bakanları Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırıda bulunması halinde “Rus ekonomisi üzerinde büyük ve hızlı sonuçları” olan ekonomik yaptırımlar uygulayacakları uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya maliye bakanları yaptıkları ortak açıklamada “Acil önceliğimiz, durumu sakinleştirmeyi hedefleyen çabaları desteklemektir” dedi.

Açıklamada, “Ama Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tüm yeni saldırıları hızlı ve etkili yanıt konusu olacaktır” uyarısı yapıldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bu pazartesi günü önce Kiev’e, ardından Moskova’ya geçmesi bekleniyor.  Olaf Scholz, Moskova’da derhal gerilimi düşürme işaretleri vermesini istedi.

Batılılar, Rusya ile yaşanan krizi Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana Avrupa açısından en ağır gerilim olarak değerlendiriyor.

ABD, Rusya’nın her an işgal saldırısı başlatabileceği konusunda ısrar ediyor.

Askeri saldırı olasılığı Avrupa borsalarını da kötü etkiledi.  Milan, Paris ve Frankfurt borsaları yüzde 3’ü aşkın kayıpla güne başladı. Moskova borsası yüzde 5’lik düşüş yaşadı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelensky Rusya’ya karşı “diplomasi” ve “caydırıcılık” tutumunu sürdürme konusunda anlaştı.

Çok sayıda ülke Ukrayna’daki vatandaşlarını bu ülkeyi terk etmeye çağırdı.