Gazze’deki gösterilerde yüzlerce yaralı

İsrail askerleriyle Filistinliler arasında bugünkü gösterilerde çıkan olaylarda 400’e yakın kişinin yaralandığı duyuruldu.

Filistinli sağlık otoritelerinin verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi’nin İsrail’le olan sınır bölgesindeki çatışmalarda şimdiye kadar 386 kişi yaralandı.

Yaralananlar arasında Fransız haber ajansı AFP’nin bir foto muhabirinin olduğu öğrenilirken, ağır yaralıların da olduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise, iki ülke sınırındaki hatları aşmayı amaçlayan 10 bin kadar Filistinli göstericinin dağıtıldığını açıkladı. Orduya göre, göstericiler sınır hattında lastikler yakarken, askerlere taşlarla saldırdılar.

Mart ayı sonundan bu yana ‘geri dönüş hakkı’ veya ‘büyük geri dönüş yürüyüşü’ adıyla düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 120’yi aşkın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in kuruluşunun yıldönümü olan 14 Mayıs’ta aynı zamanda ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle yapılan ve iki gün süren büyük gösterilerde 60’ın üzerinde Filistinli hayatını kaybetmişti.

Gazze’yi kontrolünde tutan Hamas, gösterilerin devam edeceğini ilan etti. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, eylemciler için Nazi Almanyası ile bağ kurularak, ‘Hamas gençliği’ ve ‘kinci zavalıllar’ sözleri kullanıldı.