Georgia’da Biden yönetimi için hayati önemde seçimler

ABD’de başkanlık seçimlerinden galip gelen Joe Biden ve yönetiminin Senato’da çoğunluğu alabilmesi için Georgia eyaletinde yapılan iki seçimin sonuçları oldukça önemli.

3 Kasım’daki seçimlerde Joe Biden’ın üyesi olduğu Demokrat Parti, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde güç kaybına rağmen 222 sandalye elde etmişti. ABD Kongresi’ni oluşturan diğer kamara olan Senato’nun kısmi seçimlerinde ise Demokratlar 48, Cumhuriyetçiler ise 50 sandalyeye ulaşmıştı.

Ancak Senato seçimlerinde Georgia eyaletinde iki sandalye için seçimler ikinci tura kalmıştı. Geleneksel olarak Cumhuriyetçi olan bu eyalette dün yapılan seçimlerde Demokratların adaylarının ‘sürpriz yapmaları’ halinde Senato’da her iki parti eşit sayıda sandalyeye sahip olacak. Eşitlik durumunda ise, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyu da dahil edilecek ve böylelikle Başkan Joe Biden’in kararlarını hayata geçirmesi daha kolay olacak.

REKOR MEKTUP OYU; REKOR HARCAMALAR

Yeni ABD yönetimi için oldukça önemli olan Georgia’daki seçimlerde şimdiye kadar 7 milyon seçmenden 3 milyonu aşkın kadarının posta yoluyla oy kullandığı bildiriliyor. ABD’de posta yoluyla kullanılan oylarda Demokratların belirgin bir biçimde ağırlıkta oldukları biliniyor.

Georgia seçimleri için adayların ve partilerin rekor düzeyde harcamalar yaptıkları da görülüyor. Center for Responsive Politics adlı bağımsız kuruluşa göre, Georgia seçimleri için şimdiye kadar 932 milyon dolar harcandı.

Yerel saatle 19.00’da (Londra saatiyle 00.00) biten oy kullanma işlemine rağmen seçimlerin sonuçlarının netleşmesinin birkaç gün alabileceği tahmin ediliyor. Bunda eyalette Cumhuriyetçilerin güçlü olmasına rağmen Demokratların seçime yüklenmesiyle kafa kafaya bir sonucun çıkmasının neden olacağı savunuluyor.