Gine’de darbeciler devlet kurumlarını feshetti

Afrika ülkelerinden Gine’de darbeciler, ülkenin kurumlarını feshettiğini açıkladı.

Gine’de önceki gün yapılan darbe ardından, darbeciler devlet başkanı Alpha Condé’yi ele geçirdiklerini açıklamıştı. Darbeciler devletin bütün kurumlarının feshetti.

Devrik bütün bakanları Halk Sarayı’na çağıran darbeciler, bir toplantı düzenledi. Nasıl bir yöntem uygulayacakları yönünde açıklamada bulunmazken, kendilerini de bir isyan olarak ilan ettiler.

Gine özel kuvvetlerinden sorumlu Albay Mamady Doumbouya görüntülü yaptığı bir açıklamada devlet başkanını, “Ekonomik çıkmaz, yolsuzluk ve fakirlik, adaletin araçsallaştırılması, vatandaşların haklarının ihlal edilmesi” gerekçesiyle ele geçirdiklerini belirtti.

Alpha Condé’nin bir görüntüsünü de yayınlayan darbeciler “Siyaseti halka teslim etmek” istediklerini de belirtiyor.

Devlet başkanı Alpha Condé’nin liderliğindeki hükümetin geçirdiği anayasa, kurumların devlet başkanı tarafından üçüncü kez seçilebilmek için değiştirildiğine de dikkat çeken darbeciler aylarca süren protestoların da kanlı bir şekilde bastırıldığını kaydediyor.

Bir geçiş sürecinin olacağını da belirten darbeciler, sokağa çıkma yasağının uygulandığını ve sınırların kapatıldığını da duyurdu.

Akşam saatlerinde yapılan bir açıklama ile şimdiye kadar görevde olan bakanların görevden alındığı ve yerine atamaların yapıldığı da belirtilirken, valiler, kaymakamlar, bölge yöneticileri ve askerlere de görevlerinin başına geçme çağrısında bulundu.