Göçmen kervanı ABD’ye doğru yürüyüşe devam ediyor

En az bin göçmenden oluşan bir kervan, yerel yetkilileri kendilerine yalan söylemekle suçlayarak pazartesi günü Meksika'nın güneyinden Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru yürüyüşlerine devam etti.

Güney Meksika'da 24 Aralık'ta oluşturulan kervan 2 Ocak'ta dağılmıştı. Çoğu Venezuelalı olan göçmenlere Meksika'ya geçmeleri için geçiş izni sözü verilmişti.

AFP’nin haberine göre El Salvadorlu bir göçmen olan Rosa Vazquez basına yaptığı açıklamada, göç sorunu ile ilgilenen yetkililerin verdikleri sözleri tutmadığı tepkisinde bulundu.

Vazquez,  "Sadece grubu dağıtmak istediler. Ama yanıldılar çünkü hepimiz buradayız ve yürüyüşe devam edeceğiz” dedi.

Organizatörlerden Luis Garcia Villagran "Bir yanıt vermediler, onları merkezlerde bıraktılar (…) aileleri ayırdılar ve ciddi sorunlara neden oldular" dedi.

Göçmenler "Yoksulluktan kaçış" yazılı dev bir pankartın arkasında ve "Biz suçlu değiliz, uluslararası işçiyiz" sloganları atarak Arriaga (Chiapas) kasabasından ayrıldılar.

Amerika Birleşik Devletleri'ne göç, geçen yıl rekor seviyelere ulaştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülke arasındaki göçü görüşmek üzere Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile bir araya gelmek üzere Noel haftasında Mexico City'yi ziyaret etti. 

ABD sınır polisine göre, Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasında 2,4 milyon göçmen ABD'nin güney sınırını geçerek rekor kırdı.

ABD ile 3,000 km'den fazla sınırı bulunan Meksika, çoğunlukla şiddet veya yoksullukla boğuşan Orta Amerika ülkelerinden (Honduras, Guatemala, El Salvador), Karayipler'den (Haiti, Küba) veya Venezuela'dan gelen göçmenler için bir geçiş ve bekleme ülkesi olarak dikkat çekiyor.