Gözlemevi: DAİŞ çeteleri Şam güçlerine saldırdı, onlarca ölü var

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, DAİŞ çetelerinin Suriye rejim güçlerine yönelik Humus bölgesinde kapsamlı bir saldırı düzenlediğini bildirdi. Her iki taraftan onlarca ölü olduğu kaydedildi.

Gözlemevi, Humus’un doğusunda DAİŞ çetelerinin halen varlık gösterdiğini ve El Sukna çölünde rejim güçlerine ait mevzilere kapsamlı bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Çatışmaların yaşandığı sırada Rus uçaklarının hem çatışma cephesini hem de çöldeki başka noktaları bombaladığı bilgini veren Gözlemevi, çatışmalarda Şam cephesinde 18 kayın olduğunu belirtti. Gözlemevi, çatışmalarda 11 çete mensubunun da öldüğünü duyurdu. Aynı açıklamada, henüz doğrulanmaya bilgilere göre kayıpların daha fazla olduğuna işaret edildi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 23 Mart 2019’da Fırat’ın doğusunda DAİŞ çetelerinin askeri varlığına son vermişti. Ancak Türk devletinin Suriye’de işgal ettiği bölgelerde, Ankara’nın gözetiminde DAİŞ yeniden toparlanmaya başladı.

Gözlemevi’ne göre 24 Mart 2019’dan bu yana rejime bağlı en az 401 Suriyeli asker, ittifak gücü üyesi ve milis öldü. Bunlar arasında 2 Rus askeri ve 75 İran destekli milisin olduğu bilgisi verildi. Gözlemevi, bunların tümünün DAİŞ çetelerinin Fırat’ın Batısı’nda, Derazor çöllerinde, Humus ve El Suveyde’de düzenlediği saldırılarda öldüğünü kaydetti.