Güney Afrika seçimlerinde Mandela’nın partisi önde

Güney Afrika’da Çarşamba günü yapılan genel seçimlerin ardına oylar sayılmaya başlandı. 1994’den bu yana iktidarda olan ANC, açık ara önde bulunuyor.

Sandıklardan çıkan ilk sonuçlara göre Afrika Ulusal Kongresi (ANC), oyların yüzde 54,65’ini aldı. Nelson Mandela’nın tarihi partisi ANC, mevcut durumda parlamentoda mutlak çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Genel seçimlere rekor düzeyde 48 parti aday gösterdi. Sandıklardan çıkan ilk sonuçlar ANC’nin 400 sandalyeli parlamentoda mutlak çoğunluğu koruyacağını gösteriyor.

Demokratik İttifak (DA), yüzde 26.49 oy oranı ile ikinci parti olurken, üçüncü sırayı çok gerilerden yüzde 08.07 ile radikal sol parti “Ekonomik Özgürlük Savaşçıları”(EFF) takip ediyor.

Demokratik İttifak uzun bir süre boyunca azınlıktaki beyazların partisi olarak değerlendiriliyordu. 2015 yılında yüzde 22 oranında oy almıştı. Aynı yıl içerisinde bu partinin başına ilk kez siyah bir başkan seçildi. Sonraki yıl, Demokratik İttifak Pretoria ve Johannesburg kentlerini ANC’nin elinden almıştı.

1994’te apartheid rejiminin yıkılarak demokratik uyanışın gerçekleşmesinden bu yana yapılan tüm seçimleri ANC kazanıyor. Ancak 2009 ile 2018 arasında Jacob Zuma başkanlığı döneminde kötü yönetim ve yolsuzluk skandalları ile parti önemli oranda popülaritesini yitirdi.

Zuma’nın yerine geçen mevcut Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, partiye yeni bir dinamik kazandırma misyonu üstlenirken, yolsuzluk, işsizlik ve sosyal eşitsizlikle mücadele sözü vermişti