Güney Asya’da muson yağmurları: 100’ü aşkın ölü

Güney Asya'da son günlerde muson yağmurlarının yol açtığı toprak kaymaları ve sel felaketlerinde 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti, 5 milyonu aşkın kişi etkilendi.

Haziran-Eylül arasındaki muson yağmurları, Hindistan Alt Kıtası’nda yaşam ve tarım için hayati bir öneme sahip olsa da her yıl yüzlerce ölüme ve ağır maddi zararlara yol açıyor. Dünya nüfusunun beşte biri bu bölgede yaşıyor.

Uzmanlar, 2020 yılı muson döneminin bölgede son yılların en yıkıcı musonlarından biri olmasını bekliyor.

Uluslararası Kızıl Haç ve Kızıl Ay Toplulukları Federasyonu yetkililerinden Antony Balmain yaptığı yazılı açıklamada sel felaketleri için “Bangladeş, Hindistan ve Neptal’de hızlı bir şekilde son yılların en önemlisi olmak üzere” dedi.

Hindistan’ın kuzey doğusunda, 3,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeler sular altında kaldı. Assam eyaletinde son 10 gün içerisinde 28 kişi hayatını kaybetti. Mayıs ayından bu yana sözkonusu bölgede ölü sayısı 66’ya yükseldi.

Sel felaketleri ayrıca dünyada Hint gergedanlarının en yoğun yaşadığı Kaziranga doğal rezerv alanında 80’e yakın hayvanın canına mal oldu.

BANGLADEŞ’İN ÜÇTE BİRİ SULAR ALTINDA

Bangladeş’te durum düzelmeye başladı ancak ülke topraklarının üçte birine yakını sular altında kaldı. Bu ülkede en az 6 kişi hayatını kaybetti, 1,8 milyon kişi etkilendi.

Bangladeş Doğal Felaketler Yönetimi Bakanlığı “666 bin dolayında aile sel felaketlerinden etkilendi” dedi.

NEPAL’DE 67 ÖLÜ, 45 KAYIP

Nepal’de Pazar gününden bu yana toprak kaymaları ve sel felaketlerinde 67 kişi hayatını kaybetti, 45 kişi kayboldu.