Güvenli Bölge: ABD, Ankara ile aynı açıklamayı yaptı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türk devleti ile “güvenli bölge” konusunda yapılan görüşmelere ilişkin açıklamada bulundu.

Büyükelçilik ile Türk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama aynı şekilde oldu.

5-7 Ağustos tarihleri arasında üç gün boyunca iki ülkenin askeri heyetleri arasında yapılan görüşmelerde, “güvenli bir bölgenin” hayata geçirilmesini hedefleyen planların tartışıldığı belirtildi.

Büyükelçiliğe göre heyetler, üç noktada anlaşmaya vardı:

"-Türk devletinin güvenlik alanındaki kaygılarına cevap vermeyi hedefleyen başlıca tedbirlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi,

-Güvenli bölgenin kurulmasını birlikte koordine etmek ve yönetmek amacıyla Türkiye’de ortak bir operasyon merkezinin kurulması

-Güvenli bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilen Suriyelilerin ülkelerine dönebilmesi için her türlü tedbirin alınması."

Hem Türk devletinin hem de ABD’nin yaptığı açıklamalarda “güvenli bölgenin” nasıl olacağı, ne zaman kurulacağı, Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu ile nasıl bir temas içerisinde olunduğu ve Suriyeli mültecilerin nereye yerleştirileceğine açıklık getirilmedi. Kuzey ve Doğu Federasyonu, bu son gelişmeye ilişkin henüz resmi bir açıklamada bulunmadı.