Guterres: İsrail-Lübnan çatışması tam bir felaket olabilir!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Lübnan arasında "topyekûn bir çatışmanın tam bir felaket" olacağı uyarısında bulundu.

İsviçre'nin Alp Dağları'ndaki Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Antonio Guterres, Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısını yineledi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı benzeri görülmemiş saldırısı ardından başlayan savaş 103’üncü gününe girerken Lübnan-İsrail sınırı da İsrail ordusu ile Hamas'ın müttefiki Hizbullah arasında neredeyse her gün ateş teatisine sahne oluyor.

Guterres, "Lübnan'da gerçek bir çatışma riskinin şimdiden ortaya çıkması tam bir felaket olur. Ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmalıyız" dedi.

Yemenli Husi isyancılar da 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı olduğunu düşündükleri gemileri vuruyorlar.

BM şefi daha fazla kaosun önlenmesine yardımcı olmak için insani ateşkes fikrini bir kez daha destekledi.

Guterres, "Kızıldeniz'de gördüklerimiz bunun yeterli olmadığını gösteriyor. Gazze'deki insani durumun ele alınması çok önemlidir. İnsani ateşkesin sağlanması çok önemli" dedi.

Guterres bağımsız bir Filistin devletinin kurulması çağrısını yinelerken, "Mevcut durumun iki devletli çözümün bu sorunun çözümünde kesinlikle merkezi bir araç olduğunu gösterdiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.