Hafter cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koydu

Libya’nın doğusunda hakim olan Halife Hafter, 24 Aralık’ta öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıkladı.

Halife Hafter televizyonda canlı verilen açıklamasında “Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığımı iktidar peşinde koştuğum için değil, bu kritik zamanda halkımızı zafer, ilerleme ve refah yolunda yönlendirmek için ilan ediyorum” dedi.

Özellikle Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediği Hafter’den iki gün önce Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyf El İslam adaylığını açıklamıştı.

77 yaşındaki Hafter, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olabilmek için Libya Ulusal Ordusu’nun başındaki görevinden de çekildi.

Mevcut seçim yasası, Hafter cumhurbaşkanı seçilmese bile yeniden askeri görevine geri dönmesine olanak sağlıyor.

Libya, 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı NATO müdahalesiyle devrilmesinden bu yana şiddet sarmalında bulunuyor. Ülkenin doğusu ve batısı arasında iktidar mücadelesi var. Özellikle Türk devletinin Müslüman Kardeşler ağırlıklı Trablus yönetimine desteği, kaosun daha da derinleşmesine neden oldu. Türk devleti BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu da aleni bir şekilde ihlal etti.

Hafter, Bingazi’de yaptığı açıklamada aralık ayındaki seçimlerin “Libya’nın kaostan çıkması için tek yol” olduğunu ifade etti.