Halbusi istifa etti, şimdi ne olacak?

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, görevinden istifa etti. Parlamento 29 Ağustos’taki protestolardan bu yana ilk oturumunu yapacak.

İki dönem üst üste Irak Parlamentosu Başkanı olan Muhammed Halbusi, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Irak parlamentosu çarşamba günü toplanarak, Halbusi’nin istifasını oylamaya sunacağını duyurdu.

Parlamento, 29 Ağustos’taki şiddetli protesto eylemlerinden bu yana ilk oturumunu gerçekleştirecek.

Sadr hareketinin büyük bir ittifakı olan Halbusi, siyasi satrançta kaçınılmaz bir rol oynuyor.

Siyasi gözlemcilere göre çarşamba günü yapılacak oylama, gerçekte siyasi pazarlıkların gölgesinde Sünni yetkili Halbusi lehine güvenoyu niteliği taşıyor.

Irak’ta tam bir siyasi çıkmaz yaşanıyor. Siyaset baronları, ekim 2021’deki seçimlerden bu yana başbakan olacak kişinin ismi ve seçilme biçimi üzerine çatışıyor.

Parlamento en son 23 Temmuz’da oturumunu gerçekleştirmişti. Birkaç gün sonra da Şii lider Muktada Sadr sempatizanları, parlamentoyu işgal etmiş ve daha sonra da bir ay boyunca parlamento bahçelerinde oturma eylemi gerçekleştirmişti.

Ağustos sonunda Sadr yanlıları ile İran yanlısı Haşdi Şabi milisleri arasında çatışmalar krizi yeni bir boyuta taşıdı. Çatışmalarda 30’u aşkın Sadr yanlısı öldürüldü.

UZMANLARA GÖRE GÜVEN TAZELEMEK İÇİN İSTİFA ETTİ

Siyasi uzmanlara göre Halbusi gerçekte istifa etmek istemiyor. Halbusi’nin amacının güven oylaması ile kendi taraftarlarının güçlü desteğini alarak, görevden alınma teşebbüslerine son vermek olduğu iddia ediliyor. Diğer bir ifadeyle, kendisine güveni ve desteği tazelemeyi amaçlıyor.

AFP’ye konuşan Century International adlı düşünce kuruluşundaki siyaset bilimci Sajad Jiyad, istifa konusunda "Sünnilerin siyasi lideri olarak konumunu pekiştirmenin ve Şii ve Kürt partilere hükümetin kurulmasını ilerletmeleri için baskı yapmanın" bir yolu olduğunu söylüyor.

Mevcut durumda iki temel taraf siyasete hakimiyetini koymak için çatışıyor. Bir yanda Sadr hareketi, parlamentonun derhal feshedilerek genel seçimler isterken, diğer yanda İran yanlısı grupları bünyesinde toplayan Çerçeve Koordinasyonu seçimlerden önce bir hükümet hayata geçirmek için baskı yapıyor.