Hamaney, ABD’nin müzakere önerisini reddetti

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile yaptığı görüşme sırasında ABD’nin müzakere önerini reddetti.

İran ile gerilimi yatıştırmak için Tahran’a ziyarette bulunan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD Başkanı Donald Trump’ın mesajını götürdü.

Abe’yi kabul eden dini lideri Ali Hamaney, Trump’ın “mesajlaşmaya değecek” biri olmadığını belirterek, “Ona ne şimdi ne de gelecekte vereceğim hiçbir yanıt yoktur” dedi.

Fars haber ajansına göre Hamaney, Trump’ın İran’da bir rejim değişikliği istemediği yönündeki açıklamaları için “yalan” diyerek, “samimi müzakere” önerisine inanmadığını belirtti.

Shinzo Abe, 1979’daki İran İslami devriminden bu yana görevdeyken Tahran’a ziyarette bulunan ilk Japonya Başbakanı oldu. ABD’nin kilit ittifaklarından biri olan Japonya, İran ile geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip.

ABE: KİMSE SAVAŞ İSTEMİYOR

Çarşamba günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Abe, “Kimse bir savaş istemiyor. Japonya gerilimi düşürmek için birinci derece rol oynamak istiyor” dedi.

Abe, “Ortadoğu’da barış ve istikrar, sadece bu bölge için değil, tüm dünyanın refahı için kaçınılmazdır” diye ekledi.

Yakın bir zamana kadar petrolünün yüzde 5’ini İran’dan ithal eden Japonya, ABD’nin yaptırımları nedeniyle bundan vazgeçmek durumunda kaldı. Japonya’nın ekonomisi Körfez petrolüne çok bağımlı durumda.

RUHANİ: GERİLİMİN NEDENİ ABD’NİN EKONOMİK SAVAŞI

Hasan Ruhani, bölgedeki gerilimin kökenini “ABD’nin İran’a karşı savaşında aramak gerektiğini” söyledi. Ruhani, “Eğer bu durursa, bölgede ve dünyada çok olumlu bir değişim göreceğiz” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, “Biz ABD de olsa asla bir savaş başlatmayacağız, ama eğer saldırıya uğrarsak korkunç bir yanıt vereceğiz” diye uyardı.