Hamaney’e göre 'düşmanlar' İran ile Irak arasına nifak sokuyor!

İran dini lideri Ali Hamaney, “düşmanların” bir haftadır protesto eylemlerinin yaşandığı Irak ile İran arasına “nifak koymaya” çalıştığını iddia etti.

İran dini lideri Ali Hameney, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “İran ve Irak, yürekleri ve ruhları bağlı olan iki ulustur (...) Düşmanlar nifak koymaya çalışıyor ama başarısız oldular ve komplolarının etkisi olmayacak” dedi. Hamaney, “düşmanların” kim olduğuna dair detay vermedi.

İrna haber ajansına göre bu tweetin Irak’ta son bir haftadır özellikle Şii kentlerinde yaşanan protesto eylemlerine tepki olarak yazıldığına dikkat çekti.

Ekim’de Bağdat’ta başlayan ve ülkenin güneyindeki tüm Şii kentlerine yayılan eylemlerde yolsuzluğa, işsizliği ve hizmet yetersizlikleri protesto ediliyor.

Gösterilerde İran karşıtı sloganlar da atılırken, devlet güçlerinin müdahaleleri sonucu 100’e yakın kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

Bu protestolar, binlerce İranlı hacının Bağdat’ın 110 kilometre güneyindeki Kerbela’da bulunan İmam Hüseyin’in türbesine yıllık yürüyüşlerine denk geldi.

17 Ekim’de ise Aşure gününden 40 gün sonrasına denk gelen ve yer yüzündeki en büyük anma törenlerinden biri olarak değerlendirilen Erbain (Kırkıncı Gün) anması yapılacak.

İran vatandaşlarını, büyük anma için Irak’a seyahatlerini ertelemeye çağırdı. İran Devlet Televizyonu’na göre hacıların Irak’a gitmek için kullandıkları üç sınır kapısından biri kapatıldı. 2018 yılında 1,8 milyon İranlı, Erbain anmasına katılmıştı.