Hayvanlar insan korkusundan gece aktivitelerini arttırıyor

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, memeli hayvanların geceleri dolaşmayı tercih etmelerinin esas nedeni ‘en tehlikeli avcıları’ insanlarla karşılaşmama isteği.

Hayvanların çok eski zamanlardan bu yana insanlardan kaçtıklarına dikkat çekilen Amerikan bilim insanlarının araştırmasında, insanlardan duyulan korkunun hayvanların gece aktivitelerini arttırmasına yol açtığı kaydedildi.

Daha önce yapılan 62 memeli hayvan türüne dair 76 araştırmanın irdelendiği çalışmada, insanlara yakın veya uzak bırakılan hayvanların davranışlarını da karşılaştırdılar. 6 kıtadan hayvanların davranışlarının hemen hemen birbiriyle aynı olduğu görülen çalışmada, insanlardan uzak kalmaya özellikle özen gösterildiği sonucuna varıldı.

Buna göre, memeli hayvanlar eğer  karşılaşma ihtimalleri varsa daha ziyade insanların uykuda oldukları saatlerde dışarı çıkmayı tercih ediyorlar. Örneğin eğer bir hayvanın gece ile gündüz arasındaki aktiviteleri birbirine eşit oranda ise, insanlara yakın olduğu zamanlarda gece aktivitelerini yüzde 68 oranında artırıyor.

İnsanların av, tarım veya yol yapımı gibi tehlikeli veya tehlikesiz tüm aktiviteleri hayvanları kaçırtmaya yeterken, bu da hayvanların daha ziyade gece uyanık kalmayı tercih etmelerine yol açıyor.

Araştırmada hayvanların geceleri tercih etmelerinin ekolojik dengenin korunabilmesi için önemli olduğuna vurgu yapıldı. Ancak kimi memelilerin zorunlu olarak gecelere mahkum edilmeleri halinde beslenme başta olmak üzere birçok konuda zorluklar yaşadıklarına dikkat çekiliyor.