Hindistan’da ayrımcı yasaya karşı tepkiler büyüyor

Hindistan’da hükümetin Müslümanları dışlayan ayrımcı mülteci yasasına karşı tepkiler boyutlandı.

Geçen hafta ülkede Naredra Modi hükümeti tarafından geçirilen bir yasa, Müslüman olmamaları kaydı ile Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen mültecilerin vatandaşlığa geçmelerini kolaylaştırıyor.

Yasa karşıtları, 1,3 milyon nüfuslu ülkede Müslüman azınlığın iktidardaki Hindu milliyetçiliği tarafından marjinalleştirilmek istendiği tepkisinde bulunuyor.

Ülkenin kuzey doğusunda geçen hafta başlayan protestolarda 6 kişi hayatını kaybetti. Eylemciler, bu yasanın Bangladeş’teki Hindu mültecilerin akışına yol açarak, sınır bölgesinde toplumsal dengeyi kırılgan hale getirmesinden endişe ediyor.

Pazar günü başkent Yeni Delhi’deki Camia Millia Islamia üniversitesinde polisle çatışmalar yaşandı. Pazartesi günü Yeni Delhi, Chennai, Bangalor ve Lucknow’da yeniden eylemler gerçekleşti. Lucknow’da yüzlerce Müslüman üniversite öğrencisi, polis taş attı.

Başbakan Narendra Modi, protesto eylemlerine tepki göstererek, bölünme yarattığını savundu. Modi, yeni yasanın “Hindistan’ın mültiseküler kabullenme, uyum, merhamet ve kardeşlik kültürünü” yansıttığını iddia etti.

Batı Bengal eyaletinin başkenti Calcutta’da binlerce kişi bu Pazartesi günü sokaklara çıktı.

Ülkenin güneyindeki Kerala eyaletinde de yüzlerce kişi protesto eyleminde bulundu.

Bahardaki seçimlerde Hindu milliyetçiler karşısında ağır bir yenilgi alan muhalif Kongre Partisi’nden Rahul Gandi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada yeni yasayı, faşistler tarafından Hindistan üzerine atılan “kitlesel kutuplaşma silahı” olarak tanımladı.

İnsan hakları örgütleri ve Müslüman bir siyasi parti, yasanın Anayasa’ya ve Hindistan’ın seküler geleneklerine aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.