‘Hitler maaşı’ skandalı büyüyor

Belçika Parlamentosu geçen hafta Almanya’dan, Nazilerle işbirliği yapan eski Belçikalı savaşçılara ödenen maaşlara son verilmesini istedi. Ancak bu sorun sadece Belçika ile sınırlı değil, 50'yi aşkın ülkede 2 bini aşkın kişi Hitler maaşı alıyor.


Geçen hafta Belçika Parlamentosu, 1939 ile 1945 yılları arasında Nazi rejimi ile işbirliği yapan eski Belçikalı savaşçılara Alman makamları tarafından halen verilmeye devam eden “Hitler maaşının” kesilmesini istedi. Belçikalı makamlara göre bu maaş 30 dolayında kişiye veriliyor. Berlin ise sayının 18 olduğunu belirtiyor. Tümü 90’lı yaşlarda. Bu kişilere 425 eurodan 1275 euroya varan değişik miktarlarda ödeme yapılıyor. Belçika’da İkinci Dünya Savaşı sonrasında maaş alanların sayısı 38 bindi.

Maaş alanlar arasında Belçika’da yaşayan ve zorla savaşa sürüklenen Alman azınlık temsilcileri olduğu gibi, Vallon bölgesin SS gönüllüler tugayı üyeleri de var. Belçika bunu skandal olarak değerlendiriyor. Nazilere halan maaş verilirken, Nazilerin zorla çalıştırdığı Belçikalı mağdurlara ise savaştan sonra ayda sadece 50 euro verildiği belirtiliyor.

Bu skandal Almanya’da yankı buldu. Yüksek tirajlı Bild Zeitung gazetesine göre, skandal Belçika’nın da ötesine geçiyor.

Baskı altındaki Almanya Sosyal İşler Bakanlığı, halen Belçika makamlarına maaş alanların listesini vermeyi reddediyor. Ancak hafta sonu yetkililer bu konuya ilişkin bir rakam sızdırdı. Buna göre Almanya dışında dünya genelinde 2 bin 33 kişi Hitler maaşından faydalanıyor. Toplamda ayda 787 bin 740 euro veriliyor.

Bu maaşları alanlar 50’yi aşkın ülkede yaşıyor. Polonya’da 573, ABD’de 250, Kanada’da 121, Fransa’da 54 ve İsviçre’de 49 kişi “Nazi emekliliği” alıyor. Bu kişilerin bulunduğu ülkeler arasında Nazileri ağırlamakla tanınan Arjantin ve Şili gibi ülkeler de var. Ancak Almanya makamları Adolf Hitler’in kararnamesiyle kurulan bu maaşlardan yararlananların listesini açıklamıyor. Skandalı ortaya çıkaran üç Belçikalı parlamentere göre bu emeklilik maaşları hiçbir vergiye tabi tutulmuyor.

1941 yılında Hitler, Rusya’yı işgal etmek üzereyken, kendi ordusunu büyütmek için işgal ettiği ülkelerde Waffen SS’e entegre olmaya hazır işbirlikçileri askere alma arayışına girmişti. Gönüllüler Alman vatandaşlığı elde ediyordu. Çatışmalarda yaralandıklarında “gazi” maaşlarından yararlanabiliyorlardı. 1945’te ittifak güçlerinin toplandığı Potsdam konferansında Hitlerin çok sayıda kararnamesi iptal edilmişti, ancak “gazi” maaşları iptal edilen kararnameler arasında değildi. 1949’da Federal Almanya Cumhuriyeti kurulduğunda o dönem başkent olan Bonn yönetimi Nazizmin eski yabancı işbirlikçilerine ödeme yapmaya devam etti. 1950’de çıkarılan yasa ile yeni bir çerçeve belirlendi. Buna göre, maaştan yararlanmak için savaşta yaralanmış olmak ve savaş suçlarından mahkumiyet almamış olmak gerekiyor.

İsviçre Le Temps gazetesine konuşan Lüksemburg Üniversitesi Belçika-Almanya ilişkiler uzmanı Christoph Brüll, burada karanlık bir noktanın var olduğuna dikkat çekerek, “50’li yıllarda kimin savaşta ne yaptığı bilinmiyordu ve o dönem çok ciddi incelemeler yapılmıyordu” dedi.