Hollandalılar sandık başında

Hollanda’da üç gün sürecek genel seçimler için seçmenler sandık başına gitti.

Seçim büroları saat 07.30’da açıldı.  Salgın nedeniyle risk grubuna olanlara Pazartesi ve salı günleri oy kullanmaları çağrısında bulunuldu. Çarşamba günü ise esas seçim günü olacak.

Ülkede salgından kaynaklı, sokağa çıkma yasağı dahil kısıtlamalar sürüyor. Sokağa çıkma yasağı, ocak ayında son 40 yılın en şiddetli protesto eylemlerine neden olmuştu. 

Pazar günü polis Den Haag kentinde hükümet karşıtı bir gösteriyi dağıtmak için yeniden TOMA kullandı.

Anketler, 2010 yılından beri iktidarda olan liberal muhafazakar Başbakan Mark Rute’nin dördüncü kez bu göreve geleceğini gösteriyor. Bu seçimlerde koronavirüs, göç gibi öne sürülen diğer sorunları gölgeledi. Önceki seçimlerin temel gündemi göç olmuştu.

Anketlere göre Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) yüzde 25 oyla büyük kazanan olacağına işaret ediyor.  Rakibi aşırı sağcı ve İslam karşıtı Gert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) yüzde 13 ile gerilerden takip ediyor.

Mevcut koalisyon hükümetinin iki ortağı olan Hristiyan Demokrat Çağrı (CDA) ile Hristiyan Birlik (CU), seçimlerde üçüncülük için yarışıyor.  Bunlar yeni kurulacak hükümete de yeniden girebilirler.

Ancak aralarında ekolojist GroenLinks’in olduğu çok sayıda parti ile birlikte, koalisyon hükümetinin alacağı biçim henüz netleşmedi. 2017’deki son seçimlerden sonra koalisyon hükümeti kurma pazarlıkları yedi ay sürmüştü.

Bu yıl Covid-19 salgınını yönetme biçimi kilit sorun olarak tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Avrupa Birliği’nin diğer ülkeleri de bu seçimleri yakından izliyor zira salgını yönetme konusunda alınan tedbirler açısından bir test niteliğinde.

 Mark Rute, Alman Angela Merkel ve Macar Viktor Orban’dan sonra en uzun süre başbakanlık görevinde kalan üçüncü Avrupa yöneticisi olma özelliğini taşıyor.