HRW İsrail’in uyguladığı politikalara ‘apartheid’ dedi

İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in kenti topraklarındaki Araplara ve işgal altındaki Filistinlilere yönelik politikaları için “apartheid” dedi.

Daha rapor yayınlanmadan İsrail Dışişleri Bakanlığı “propaganda bildirisi” diyerek, sahadaki olaylar ve gerçekle alakası olmadığını, İsrail karşıtı ajandaya sahip bir örgüt tarafından yazıldığını savundu.

Son aylarda B’Tselem gibi İsrailli sivil toplum örgütleri de İsrail’in İsrailli Araplar ile Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’teki Filistinlilere karşı uyguladığı politikaları “apartheid” kavramı ile ifade etmeye başladı.

Ancak ilk kez uluslararası alanda insan haklarını savunan büyük bir sivil topum örgütü “apartheid politikası” dedi.

HRW raporunda “İnsan Hakları İzleme Örgütü kendi araştırmalarına dayanarak, İsrail hükümetinin İsrail ve İşgal Altındaki Topraklarda Filistinliler üzerinde İsrailli Yahudi nüfusun kasıtlı bir hakimiyetini sürdürdüğü sonucuna vardı” dedi.

HRW’te göre bu “kasıtlı hakimiyete”, “sistematik zulüm” ve “insanlık dışı eylemler” eklendiğinde, sözkonu olan “apartheid suçu”dur. HRW, bir zamanlar Güney Afrika’daki ırkçı politika ile kıyaslamaya değil, apartheidin yasal tanımına dayandıklarını kaydediyor.

AFP’ye konuşan 200 sayfalık raporun yazarı Omar Shakir, “Yıllardır apartheid’e yakın olduğumuzu söylüyoruz” derken, bu eşiğin son yıllarda aşıldığını ifade etti.