HRW ve Af Örgütü: Tigray’da etnik temizlik yapıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü, Etiyopya güvenlik güçleri ve milislerin, Tigray bölgesinde “etnik temizlik” ve “insanlığa karşı suç” kapsamına girebilecek ihlallerde bulunduğunu belirtti.

Ortak bir rapor hazırlayan HRW ve Af Örgütü, Tigraylı sivillerin "acımasız bir etnik temizlik kampanyasının" hedefi olduğunu belirtti.

Etiyopya’nın kuzeyindeki bu bölgede hükümet yanlısı birlikler ile Tigraylı güçler arasında Kasım 2020’den beri çatışmalar var.

Rapora göre Etiyopya birliklerinin başlattığı operasyonu takip eden aylarda birkaç yüz bin kişi batı Tigray'dan kamyon ve otobüslerle sınır dışı edildi ya da güvenlik güçlerinin zulmünden kaçtı. Bu zulüm, bölgesel ve yerel yönetim tarafından gerçekleştirilen tecavüzler, cinayetler, yağmalama, insani yardımdan yoksun bırakma şeklinde sıralandı.

“Sizi bu topraklardan sileceğiz” başlıklı raporda “Tigraylı sivil nüfusa yönelik bu yaygın ve sistematik saldırılar, savaş suçlarının yanı sıra insanlığa karşı suçları da oluşturuyor” denildi.

Her iki örgüt, Addis Ababa hükümetinin eylemsizliğini kınayarak bu operasyonun "Etiyopya federal güçlerinin rızası ve olası katılımıyla" gerçekleştiğinin altını çizdi.

Tigray’daki savaş, Başbakan Abiy Ahmed'in Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nden (TPLF) yetkilileri düşürmek için asker göndermesiyle patlak vermişti.

Mart 2021’den itibaren ABD de Batı Tigray’da Amhara milis güçlerinin “etnik temizlik” yaptığı tepkisinde bulundu. Tigray’a komşu Amhara bölgesi yetkilileri suçlamaları “propaganda” olarak değerlendirdi.

HRW genel müdürü Kenneth Roth, "Etiyopya makamları işlenen suçların şok edici boyutunu kararlı bir şekilde reddediyor ve onları sona erdirmek için utanç verici bir şekilde harekete geçmiyor" dedi.