Hürmüz Boğazı’nda yine İran-ABD gerginliği

ABD, sık sık gerginliklerin yaşandığı Hürmüz Boğazı’ndaki İran Devrim Muhafızları’yla karşı karşıya gelindiğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Hürmüz Boğazı’nda İran gemileriyle yeniden gerginlik yaşandığını söyledi. Kirby, İran Devrim Muhafızları’na ait 12 geminin bölgedeki bir Amerikan denizaltısına en az 140 metreye kadar yaklaştıklarını iddia etti.

Olay esnasında bölgede 7 Amerikan gemisinin bulunduğunu belirten Kirby, gemilerini ‘taciz ettiğini’ savunduğu İran gemilerine Amerikan donanmasına bağlı gemilerden uyarı ateşi açıldığını söyledi. İran Devrim Muhafızları’nın daha önce de Amerikan gemilerini taciz ettiğini iddia eden Kirby, iki hafta önceki benzeri bir iddiayı yineledi.

Bölgedeki Amerikan gemilerinin ‘meşru savunma hakkını’ kullanacağını söyleyen Kirby, bunun hakları olduğunu da vurguladı.

Hint Okyanusu’ndan Basra Körfezi’ne geçiş için zorunlu olan Hürmüz Boğazı, darlığı nedeniyle daha önce de benzeri gerginliklere sahne olmuştu. Son olarak Nisan ayı sonunda Basra Körfezi’nde uluslararası sularda yüzen Amerikan gemilerinden İran gemilerine uyarı ateşi açılmıştı.