Husiler İngiliz petrol tankerine saldırıyı üstlendi

Yemenli Husi isyancılar, önceki gün güvenlik kurumları ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirilen Kızıldeniz'de bir "İngiliz petrol tankerine" yönelik saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Husi askeri sözcüsü Yahya Sari, "Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı deniz kuvvetleri, Kızıldeniz'deki İngiliz petrol tankeri Pollux'u çok sayıda deniz füzesiyle hedef alan bir operasyon gerçekleştirdi" dedi.

İngiliz deniz güvenliği ajansı UKMTO ve nakliye güvenlik şirketi Ambrey perşembe günü Mokha kasabası açıklarında bir geminin yakınında patlama olduğunu bildirmişti. UKMTO "Gemi ve mürettebatı güvende" derken, Ambrey hafif hasar olduğunu bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha sonra Yemen'den fırlatılan bir füzenin "Hindistan'a giden ve ham petrol taşıyan Panama bandıralı bir gemiyi" vurduğunu açıklamıştı.

Kasım ayından bu yana Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari gemilere yönelik saldırılarını arttırarak pek çok armatörü uluslararası ticaret için hayati önem taşıyan bu deniz bölgesini bypass etmeye zorladı.

Tahran destekli Husiler, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaşta Filistinlilerle "dayanışma" amacıyla İsrail bağlantılı gemileri hedef aldıklarını iddia ediyorlar.

Husiler, Ocak ayından bu yana, seyrüsefer özgürlüğünü "savunduklarını" iddia eden ABD ve Birleşik Krallık'ın mevzilerine yönelik saldırılarına karşılık olarak İngiliz ve Amerikan gemilerini de hedef alıyorlar.

Washington tarafından “terörist” olarak tanımlanan Husiler perşembe günü Aden Körfezi'nde "bir İngiliz gemisine" yönelik bir başka saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Husiler cuma günü yaptıkları açıklamada "Yemen'i savunmak ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını teyit etmek için askeri operasyonlarını yürütmekten ve genişletmekten çekinmeyeceklerini" bildirdiler.

Husiler başkent Sana'yı ve 2014'ten bu yana iç savaşın pençesinde olan Yemen'in kuzeybatısındaki geniş toprak parçalarını kontrol ediyor.