IMF’den krizdeki Ukrayna’ya yeni kredi

Uluslararası Para Fonu (IMF), iç savaş ve Rusya ile krizle boğuşan Ukrayna’ya 1,4 milyar dolar yardım kredisi verileceğini duyurdu.

 IMF’den yapılan açıklamada, Ukrayna’ya acilen verilmek üzere hazırlanan yardım programının onaylandığı bilgisi verildi.

Ukrayna’ya verilecek 3,9 milyar dolarlık kredinin 14 aylık bir süreyi kapsayacağı belirtilen açıklamada, 1,4 milyar dolarlık ilk dilimin serbest bırakıldığı kaydedildi.


Kiev yönetiminin devam eden ekonomik krize paralel olarak 2020 yılına kadar milyarlarca dolarlık borç ödemesi gerektiği biliniyor.

Bu yıl ekonomisinin yüzde 3,3 oranında büyüyeceği tahmin edilen Ukrayna’da büyüme oranının önümüzdeki yıl ise yüzde 2,7 olacağı hesaplanıyor.

2013 yılı sonunda Avrupa Birliği (AB) ile bir ortaklık anlaşmasını reddeden dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı başlayan gösteriler, kanlı çatışmalara dönüşmüştü. Yanukoviç’in Şubat 2014’te görevden alındıktan sonra Rusya’ya sığınması ardından ülkenin doğusundaki Lugansk ve Donetsk bölgelerinde bağımsızlık yanlısı Ruslar isyan başlatmıştı.

Rusya’nın aynı yıl Kırım’ı ilhak etmesiyle daha da gerilen ikili ilişkiler geçtiğimiz ay çok sayıda Ukraynalı donanma askerinin Rus birliklerce tutuklanması ardından daha da kötüleşmişti.