Irak, 1 milyar doları kurtardı ama yüzlerce milyar kaçtı!

Irak devletinin yolsuzlukla mücadele organı, yılın ilk altı ayında 1 milyar doları geri aldıklarını ya da kaçırılmasını engellediklerini açıkladı. Bu durum aynı zamanda ülkede yerleşik yolsuzluğu da gözler önüne seriyor.

Şeffaflık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, yetkililere karşı 857 tutuklama kararı çıkarıldı ancak bunların sadece 407’si uygulandı. 

Iraklılar yıllardan beridir yöneticilerin yolsuzluklarını protesto ediyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporları, Irak’ın dünyanın en yolsuz 12’inci ülkesi olduğunu gösteriyor.

Komisyon bir hafta önce de yaptığı bir açıklamada Ninova eyaletinde yerlerinden olan göçmenler için verilen 10 milyon dolara yakın paranın, kaçan eski vali Nawfel Akup tarafından çalındığını belirtmişti.

Komisyon, Nisan ayında da yaptığı bir açıklamada Nawfel Akub’un yakınları tarafından 800 milyon dolarlık Ninova bütçesinden 60 milyon dolar daha kaçırıldığını bildirmişti.

Şeffaflık Komisyonu yılın ilk altı ayında toplamda 1 milyar dolara yakın parayı geri aldıklarını ya da kaçırılmasını engellediklerini ifade etti.

15 YILDA 250 MİLYAR DOLAR KAÇIRILDI

Irak’ta son 15 yıl içerisinde yolsuzluk, 250 milyar dolar kamu parasına mal oldu, bu da devlet bütçesinden iki kat daha yüksek bir miktarı ifade ediyor. Hatta, Irak parlamentosuna göre son 15 yılda kaçırılan paralar, ülkenin gayrı safi yurt içi milli hasılasından da fazla.