Irak Başbakanı istifa ediyor, sevinç gösterileri var

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, iki aydır süren protesto eylemleri karşısında istifa etmek zorunda kaldı. Başbakan istifasını meclise sunacak. Bağdat’taki Tahrir meydanında sevinç gösterileri var.

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, çok kanlı geçen bir günün ardından istifasını parlamantoya sunacağını açıkladı. Abdulmehdi’nin istifa açıklaması ardından, eylemcilerin yaklaşık iki aydır işgal ettiği Tahrir meydanında sevinç gösterileri başladı.

Abdulmehdi’nin açıklaması Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin parlementodan hükümetten desteğini çekme çağrısı sonrasına denk geldi.

Ayetullah Ali Sistani’nin temsilcilerinden Ahmed El Safi, Kerbela’da Sistani adına yaptığı açıklamada, “Mevcut hükümetin çıktığı parlamento, bu konuda yaptığı tercihi gözden geçirmeye, çocuklarının kanını korumak, ülkenin şiddete, kaosa ve yıkıma kaymasını önlemek için Irak’ın çıkarları doğrultusunda hareket etmeye çağrıldı” dedi.

Gün içinde ülkenin güneyindeki Nasıriye’de bir kişi daha hayatını kaybetti. Nasıriye,  Bağdat ve Necef’te Perşembe günü 50 dolayında kişi  güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetmişti. Nasıriye’deki ölümlerin ardından, kentin yer aldığı Zikar eyaltinin valisi Adıl Duheyli istifa etmişti. Duheyli, eylemcilere saldırı emrini veren general Celil eş Şamari’nin görevden alınmasını istiyordu.

1 Ekim’den bu yana 400’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi, 16 bin dolayında kişi yaralandı. Eylemciler sistemin ve yolsuz yaptıkları belirtilen yönetici sınıfının tamamen değişmesini istiyor. Çarşamba günü İran’ın Necef’teki konsolosluğu da yakılmıştı. Eylemciler, İran’ı Irak’taki yolsuz sistemin mimarı olarak görüyor.