Irak Başbakanı’nın istifası eylemleri durdurmadı

Irak Parlamentosu, Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istifasını onayladı, ancak gösteriler durmadı.

Irak’ta protesto eylemleri ikinci ayını doldururken, Irak Başbakanı Abdulmehdi’nin Cuma günü açıkladığı istifası, bu Pazar günü Parlamento tarafından olağanüstü bir toplantıda kabul edildi.

Muhammed Halbusi başkanlığında toplanan 329 sandalyeli parlamentoda, 241 vekil hazır bulundu.

İstifa dilekçesinin kabulü ile hükümet yıkıldı. Bu talep, eylemcilerin taleplerinin başında yer alıyordu.

Parlamento Başkanı Halbusi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e Anayasa’nın ilgili maddesine göre yeni başbakan tayin edilmesi için yazı göndereceğini belirtti.

Anayasanın ilgili 76. maddesine göre cumhurbaşkanının yeni bir başbakanın seçilmesi için meclise 15 gün süre vermesi gerekiyor. Seçilecek başbakanın daha sonra yeniden cumhurbaşkanının onayından geçerek, hükümet kurmakla görevlendirilmesi gerekiyor. Oluşturulacak bir kabine de meclisin onayına sunulmalı.

İstifaya rağmen gösteriler durmadı. Kadisiye vilayetinde halk valilik binasına girdi ve vilayeti diğer kentlere bağlayan yolları trafiğe kapattı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, göstericiler valilik binasına girişleri beton barikatlarla kapattı ve üzerine "halkın emriyle kapatıldı" yazılı döviz astı.

Valilik binasına giren göstericilerin başta vali olmak üzere çalışanları valilik binasına sokmadı.

İki aydır nadiren gösterilerin yaşandığı Diyala kentinde Pazar günü gösteriler yeniden başladı. Diyala’da sokaklara dökülen halk şehir içi ve Diyala’nın şehirler arası yollarını trafiğe kapattı.

Diyala polis sorumlularından Yüzbaşı Habib eş-Şemmeri, Diyala'da yüzlerce göstericinin güneydeki protestolara destek için doğu ve kuzey vilayetlerini başkente bağlayan ana yolları trafiğe kapattığını doğruladı.

Şemmeri, göstericilerin, meclisin lağvedilmesi, mevcut siyasi partilerin dahil olmadığı yeni bir hükümetin kurulması talebinde bulunduğu ifade etti.