Irak’ta Başbakanın istifasına rağmen protestolar sürüyor

Irak’ta Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin resmen istifasına rağmen bir çok kentte protesto eylemleri devam ediyor. Çok sayıda eylemci daha hayatını kaybetti.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadıkları güneydeki Basra, Necef, Kerbela, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye kentleri ile Irak’ın orta bölgelerinde yer alan birçok merkezde 1 Ekim’de başlayan gösteriler ikinci ayını doldurdu.

Siyasi sistem ve yolsuz olarak değerlendirilen yönetici sınıfın değişmesi talebiyle yapılan protesto eylemleri, Cuma günü Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’yi “istifa” açıklamasına zorlamıştı. Bu açıklamadan önce aynı gün, Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani, parlamentodan hükümete olan desteğini çekmesini istemişti. Abdulmehdi, Cumartesi gecesi istifa dilekçesini parlamento başkanına ulaştırdı. Parlamentonun bu Pazar günü olağanüstü toplanarak, istifayı görüşmesi bekleniyor.

İstifa, protesto hareketi açısından yeterli olmadı. Cuma, Cumartesi gecesi ve Pazar sabahı gösteriler devam etti. Cumartesi günü özellikle Bağdat ve güney kentlerinden Basra, Necef, Zikkar, Kerbela, Nasıriye ve Divaniye protestolar yoğunlaştı. Eylemciler, tüm siyasi yöneticilerin değişmesi ve yargılanmasını talep ediyor.

Necef’te gün boyu yaşanan gösterilerde, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 25 kişi yaralandı. Şiilerin kutsal kenti Necef’te göstericiler Şii Taklit Mercii Muhammed Bakir el-Hakim'in türbesinin giriş kapısını da ateşe verdi. Necef polis yetkilileri, Bağdat’tan askeri takviye istedi. Emniyet Müdürlüğü ayrıca eylemcilere türbenin bulunduğu "Sevretu'l Işrin Meydanı"nda değil "Es-Sadreyn Meydanı"nda toplanma çağrısında bulunurken, göstericilere ateş açanlardan hesap sorulacağı sözünü verdi.

1 Ekim’den beri protestoların yaşandığı Nasıriye kentinde de halk yeniden sokaklara çıktı. Zikar eyaletinin merkezi şehri Nasıriye’de Cumartesi yüzlerce gösterici şehir merkezindeki meydanda toplanarak, kentteki üç ana köprüde lastik yakarak trafiğe kapattı.

Bağdat’ta eylemcilerin işgal ettiği Sinek, Ahrar ve Cumhuriyet noktaları ile Nasıriye kentindeki İntisar, Hadarat, Zeytun köprülerini halen araç trafiğine kapalı. Petrol tesisleri ve şirketlere giden yolların ise açıldığı belirtildi.

Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin memleketi Nasıriye kentinde sadece Perşembe ve Cuma günleri en az 67 kişi hayatını kaybetti. Bağdat’ta Cumartesi günü en az 3 eylemci hayatını kaybetti, 58’i yaralandı. 1 Ekim’den bu yana 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti, 16 bini aşkın kişi yaralandı.

Irak’ın resmi haber ajansı INA’da yer alan habere göre, Yüksek Yargı Konseyi son günlerde güvenlik güçleri tarafından vurulan göstericilerin yakınları ve yaralılardan ifade vermelerini isteyecek.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, “Barışçıl protestoculara saldıranlar yasalar doğrultusunda en ağır cezalara çarptırılacaklar” denildi.