Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Irak’ta Covid hastanesinde yangın, en az 27 ölü

Irak’ın başkent Bağdat’ta Covid-19 hastalarının tedavi edildiği bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yangın çıktı, en az 27 kişi öldü.

Sağlık kaynaklarına göre güvenlik koşullarına uyulmadan stoklanan oksijen tüpleri nedeniyle patlama yaşandı.

İbn El Hatip hastanesindeki yoğun bakım ünitesinde çıkan yangın katlara yayılırken, sağlık ve güvenlik kaynakları en az 27 kişinin öldüğünü, 46 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Koronavirüse yakalanan ve durumları en ağır olanların tedavi edildiği hastanede yangının çıktığı sırada onlarca hasta yakını da hastanede bulunuyordu.

Sivil Savunma, yangının gece saatlerinde çıktığını belirtirken, hastanenin yangınlara karşı koruma sistemi olmadığını ve asma tavanlar yangının son derece yanıcı ürünlere yayılmasına neden olduğunu kaydetti.

120 hasta ve yakınından 90’ının kurtarabildiklerini ifade eden Sivil Savunma, ölü ve yaralı sayısı konusunda net bir bilanço vermedi.

SAĞLIK BAKANI’NIN İSTİFASI İSTENİYOR

Yangının büyük olasılıkla ihmalden kaynaklandığı sanılıyor. İhmal ise endemik hale gelen yolsuzlukla bağlantılı. Bu nedenle yangından hemen sonra özellikle “Sağlık Bakanı İstifa” hashtagı ile yoğun tartışmalar başladı.

Hükümete bağlı insan hakları komisyonu, hayatlarını Sağlık Bakanları’nın ellerine veren hastalara karşı “suç” işlendiği tepkisinde bulundu.

GÖREVİ ASKIYA ALINANLAR

Komisyon, Başbakan Mustafa El Kazımi’den Sağlık Bakanı Hasan El Tamimi’yi görevden alarak adalete vermesini istedi.

Cumhurbaşanı Berham Salih ve Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi de soruşturma talep etti. Başbakan Mustafa Kazımi soruşturma başlatıldığını duyurdu ve 24 saat içerisinde sonuç istediğini belirtti.

Kazımi bununla birlikte Bağdat’ın doğu sektörü sağlık sorumlusu, hastane müdür ve güvenlik sorumluları ve teknik bakım sorunlularını görevlerini askıya aldı.  Başbakan, “Sorgulandılar ve hiç kimse bu hatayı yapanlar yargılanmadan bırakılmayacak” dedi ve üç günlük yas ilan etti.