Irak’ta Kırım-Kongo kanamalı ateşinden 7 ölü

Irak’ta 2021 yılının başından bu yana Kırım-Kongo kanamalı ateşinden dolayı 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Bölgesel Müdürü Hüseyin Riyad, AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, Zi Kar vilayetinde 7 kişi hayatını kaybetti, bir kişinin durumu ise ağır.

Yetkililer, kurbanların tümünün hayvan yetiştirme sektöründe çalışanlardan oluştuğunu belirtti. Son ölümün, 2022 yılının başında yaşandığı bilgisi verildi.

Irak’ın güneyindeki kırsal ve yoksul bir vilayet olan Zi Kar’da inek, koyun, keçi ve manda gibi hayvanlar yetiştiriliyor. Bu hayvanlar Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının potansiyel ara konakları olarak değerlendiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bu viral hastalığın insanlara bulaşması "ya kene ısırması yoluyla ya da enfekte hayvanların kan ya da dokularıyla temas yoluyla, kesim sırasında ya da hemen sonrasında" gerçekleşebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın insandan insana bulaşmasının "enfekte kişilerin kan, salgı, organ veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceğini" belirtiyor.

Bu hastalığın virüsü vakaların yüzde 10 ila 40’ında ölümle sonuçlanıyor. Hüseyin Riyad, Kırım-Kongo kanmalı ateşi hastalığının Irak’ta birkaç yıl önce ortaya çıkıp, kaybolduktan sonra, geçen yıl yeniden ortaya çıktığını belirtti.

Riyad, enfekte hayvanların sayısını bilmediğini ifade ederken, hayvanların "uygun veteriner muayeneleri yapılmadan bir bölgeden diğerine taşınmasını" zan altında bıraktı.

Irak Tarım Bakanlığı'nın veterinerlik dairesi başkanı Tamer Habib Hamza, AFP'ye verdiği demeçte, "Hastalığı tespit ettiğimizde, hayvanlardaki ve yerdeki keneleri yok etmek için böcek ilacı püskürtüyoruz” dedi.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi Afrika, Asya ve Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Balkanlar'da görülüyor.