Irak’ta on yıl sonra ilk kez il meclis seçimi yapılıyor

Irak’ta on yıl aradan sonra yapılan il meclisleri için seçmenler sandık başına giderken, muhalefetteki Şii dini lider Mukteda Sadr’ın 15 vilayetteki seçimleri boykot etti.

Yerel saatle 07:00'de oy kullanma merkezleri açıldı.  Sıkı güvenlik önlemleri altındaki 7.166 seçim merkezi yerel saatle 18.00'de kapanacak.

Yaklaşık 17 milyon seçmen, söz konusu vilayetlerde 285 sandalye için yarışan 6.000 aday arasında seçim yapmak üzere sandık başına çağrıldı.

Amerikan işgali ve Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden sonra kurulan belediye meclisleri ülkede önemli ayrıcalıklara sahip. Il valisini seçmek ve petrol gelirlerine aşırı bağımlı olan Bağdat'taki federal hükümet tarafından serbest bırakılan cazip fonları kullanarak sağlık, ulaşım ve eğitim için bütçe tahsis etmek, meclislerin yetki alanında bulunuyor. Ancak bu meclisler aynı zamanda yolsuzluklarla sık sık gündeme geliyor. Muhalifler, il meclislerini kayırmacılığı teşvik eden yolsuzluk yuvaları olarak görüyor.

Oylamanın, Şii partileri ve düzenli kuvvetlere entegre edilmiş eski Heşdi Şabi paramiliterlerini temsil eden İran yanlısı bir koalisyon olan Koordinasyon Çerçevesi gruplarını güçlendirmesi bekleniyor.

Şu anda muhalefette olan etkili Şii dini lider Mukteda Sadr, 15 ilde yapılan seçimleri boykot ediyor.