Irak’ta seçim sonuçları değişmedi

Irak’ta yeniden elle sayımı yapılan 12 Mayıs seçimlerinin sonuçları açıklandı. Hemen hemen hiç bir değişiklik yok.

Yoğun hile yapıldığına yönelik şikayetler üzerine Yüksek Seçim Kurulu Haziran ayında, oyların yeniden sayılmasına karar vermişti.

Elle yapılan yeni sayıma göre Şii lider Muktada Sadr ve komünistlerin Sariun ittifakı, 54 sandalye ile birinci sıradaki yerini korudu.

Yeni sayımdaki tek değişiklik, İran’a yakın eski Haşdi Şabi savaşçılarını bünyesinde toplayan Fetih İttifakı ile ilgili. 12 Mayıs seçimlerinde 47 sandalye alan Fetih İttifakı, yeni sayımda Bağdat’ta bir sandalye daha kazandı ve sandalye sayısı 48’e çıktı. Fetih İttifakı’nın, seçimlerde ikinci sıradaki yeri değişmedi.

Başbakan Haydar El Ebadi’nin listesi 42 sandalye ile üçüncü olurken, laik İyad Allavi’nin çok sayıda Sünni de barındıran listesi 21 sandalye ile Ebadi’nin listesini takip etti. Şii din adamı Ammar El Hakim’in Hikma listesi ise 19 sandalye elde etti.

Kürdistan Bölgesi'nde ise, KDP 25, YNK 17, Goran 5, Yeni Nesil Hareketi ise 4 sandalye çıkardı.

Bu sonuçlara göre hiç bir liste tek başına mutlak çoğunluğa sahip değil. Parlamentoda 329 sandalyenin çoğunu elde etmek için ittifak kurulması gerekiyor.

Yüksek Seçim Komisyonu’nun nihai sonuçları resmen açıklaması halinde Cumhurbaşkanı’nın 15 gün içinde parlamentoyu, yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplantıya çağırması gerekiyor. Cumhurbaşkanı ise çoğunluk koalisyonu bünyesinde bir Başbakan seçecek.