Irak’ta su krizi derinleşiyor: Son 80 yılın en düşük seviyesi

Irak Su Kaynakları Bakanlığı, ülkedeki su rezervlerinin son 80 yılın en düşük seviyesine gerilediğini açıkladı.

AFP’ye konuşan bakanlık sözcüsü Halid Şemal, düşüşün temel nedenlerini kötü geçen yağmur mevsimi, Dicle ve Fırat nehirlerindeki su akışının azalması ve iklim değişikliği olarak sıraladı.

%60’A VARAN SU KAYBI

Şemal’e göre Irak, şu anda normalde sahip olması gereken suyun sadece %40’ına erişebiliyor. Sözcü, "Geçen yıl stratejik su rezervlerimiz şimdiki seviyenin iki katıydı. Şu anda sadece yaklaşık 10 milyar metreküp suya sahibiz, oysa yaz sezonu başında bu rakamın en az 18 milyar metreküp olması gerekiyordu" dedi.

TARIMDA KESİNTİYE GİDİLECEK

Bu durumun tarım alanında ciddi kısıtlamalara yol açacağını belirten yetkililer, 2024 yazında sulanabilecek tarım alanlarının 375.000 hektarla sınırlandırılacağını açıkladı. Irak Su Kaynakları Bakanlığına göre bu durum, 2023 yılına göre önemli bir düşüş anlamına geliyor; geçen yıl bu rakam 625.000 hektar (yaklaşık 2,5 milyon dönüm) civarındaydı.

Irak, art arda gelen kuraklıkların ve yüksek sıcaklıkların yanı sıra, Türkiye ve İran’da inşa edilen barajların da etkisiyle su krizini daha derin yaşamaya başladı. Bağdat yönetimi, nehirlerin yukarı havzasındaki bu projeleri uzun süredir eleştiriyor.