Irak’tan Trump hakkında tutuklama emri

Irak’ta bir mahkeme, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında ABD Başkanı Donald Trump hakkında ulusal tutuklama emri çıkardı.

3 Ocak 2020’da Bağdat’ta ABD’ye ait insansız hava aracı ile düzenlenen saldırı sonucunda öldürülen Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde Irak’ta bir mahkeme, 20 Ocak’ta görev süresi dolacak olan ABD Başkanı Trump hakkında tutuklama emri çıkardı.

Trump Süleymani’nin ölümünden birkaç gün sonra yaptığı açıklamada “tek fiyata iki kişiyi” ortadan kaldırmakla sevinmişti.

Irak adli erki tarafından yapılan açıklamaya göre Bağdat’ın doğu sektörü Rusafa soruşturma mahkemesi, “Irak Ceza Kanunu’nun 406’ıncı maddesi uyarınca ABD’nin mevcut başkanı Donald Trump hakkında tutuklama emri çıkarma kararı” aldı.

Bu madde, tüm kasıtlı cinayetlere ölüm cezası öngörüyor. Mahkeme, ön soruşturmayı tamamladıklarını ancak “bu suçun Iraklı ya da yabancı diğer faillerini ortaya çıkarmak için soruşturmanın sürdüğünü” belirtti.

Haziran ayında İran adaleti de Trump hakkında tutuklama emri çıkarmış ve İnterpol nezdinde “kırmızı bülten” çıkarılmasını talep etmişti. Bu prosedür henüz sonuçlanmadı.