Irak’ta yeni hükümet müzakereleri sürüyor

Iraklı siyasi partiler, yeni başbakanı belirlemek için müzakerelere devam ederken, en geç Perşembe gününe kadar oylama yapılması gerekiyor.

Başbakanı belirlemek için yapılan pazarlıklar zorlu görünüyor. Halkın iktidar üzerindeki baskısı devam ediyor. İki buçuk aydır, iktidar ve hamisi İran’a karşı protesto eylemleri var. Eylemciler, yolsuz sistemin tamamen değişmesini istiyor.

Yeni başbakanın İran’ın da onayından geçmesi gerekecek. Devrim Muhafızları generali Kasım Süleymani, bizzat kendisi görüşmeleri gözetliyor.  

Hükümetin şiddet kullanarak bastırmaya çalıştığı gösterilerde şimdiye kadar en az 260 kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi yaralandı. Protesto eylemleri 1 Ekim’de başlamıştı. Polis şiddetine rağmen eylemciler 1 Kasım’da Başbakan Adıl Abdul Mehdi’nin istifasını elde etmişlerdi.

Parlamento, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i gönderdiği mektupta, Mehdi’nin istifasını 4 Aralık’ta kabul ettiklerini bildirdi. Anayasa’ya göre parlamentonun iki hafta içerisinde yeni başbakanı belirlemesi gerekiyor. Son tarih Perşembe günü.

Cumhurbaşkanı Salih, parlamentodan en büyük koalisyonun kim olduğunu da sordu. Teorik olarak yeni başbakanın en büyük koalisyon içerisinden seçilmesi gerekiyor. Ancak 13 ay önce, parlamento Adıl Abdul Mehdi’yi seçerken, “büyük koalisyon” üzerinde belirsizlik olmuştu. Salih de hemen ardından Mehdi’yi başbakan olarak belirlemişti. İstifacı Başbakan ise iki ittifakı sayesinde hükümeti oluştururken, bugün sözkonusu ittifaklar sokakların baskısı karşısında farklı pozisyonlar almış durumda.

Bir tarafta, parlamentoda en büyük bloka sahip Şii lideri Muktada Sard bulunuyor. Sadr, sistemin tamamen devrilmesini isteyen eylemcileri desteklediğini belirtiyor. Diğer tarafta ise İran yanlısı Haşdi Şabi milislerinden oluşan blok var. Parlamentoda ikinci büyük bloku oluşturan bu güç, eylemleri dış güçlerin “komplosu” olarak değerlendiriyor.

Başbakanlık görevi için bir çok kişinin adı geçiyor. Bunlar arasında eski bakan, 49 yaşındaki Muhammed El Sudani de var. Eylemciler şimdiden bu ismi reddederek, “bağımsız”, “yolsuz olmayan” ve “2003’ten beri hükümet işlerine karışmayan” birinin seçilmesini istiyor.