Japonya depreminde ölü sayısı 168’e yükseldi, 323 kişi kayıp

Japonya'nın orta kesimini 1 Ocak'ta sarsan şiddetli deprem hayatını kaybedenlerin sayısı 168’e yükselirken, yeni bilançoya göre kayıpların sayısı 323 oldu.

7,5 büyüklüğündeki deprem, yeni yılın ilk gününde takımadaların batı kıyısında Japon Denizi'ndeki Noto yarımadasını vurdu.  

Yetkililere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 168’e yükseldi. Felaketten en çok etkilenen Ishikawa vilayeti tarafından açıklanan yeni sayıya göre, 565 kişi yaralandı.

Kayıpların sayısı ise 323 olarak açıklandı. Kayıpların çoğunluğu Noto yarımadasındaki kentlerden biri olan Wajima’da yaşandı.

İlk depremi, yüzlerce artçı sarsıntı izlerken bine yakın toprak kayması meydana geldi, binalar ve yollar çöktü ve yangınlar çıktı.

Deprem, Japon Denizi'ne uzanan yaklaşık yüz kilometre uzunluğunda dar bir kara şeridi olan Noto yarımadası kıyılarında bir metreyi aşan dalgalarla bir tsunamiyi de tetikledi. Sarsıntı 300 kilometre ötedeki Tokyo'ya kadar hissedildi.

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya, dünyanın depreme en yatkın ülkelerinden biri. Japon takımadaları, Mart 2011'de kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan 9.0 büyüklüğündeki korkunç depremin ve ardından gelen dev tsunaminin izlerini halen taşıyor. Bu felaket aynı zamanda 1986'daki Çernobil kazasından bu yana en kötüsü olan Fukuşima nükleer kazasına da yol açmıştı.