Johnson: Parlamento Noel’den önce Brexit’i oylayacak

Birleşik Krallık’ta genel seçimleri kazanan muhafazakar Başbakan Boris Johnson, Noel’den önce Avrupa Birliği’nden çıkış anlaşmasının parlamentoda oylanacağını açıkladı.

Johnson, İngiltere’nin kuzey doğusundaki Sedgefield’de taraftarlarına yaptığı açıklamada “Brexit’i tamamlayacağız” dedi. Sözkonusu bölgede muhafazakarlar, geçen Perşembe günü yapılan seçimlerde tarihi bir yükseliş gerçekleştirmişlerdi.

Johnson, muhafazakar vekillerden “yüzde 100” destek gördüklerini belirterek, “Kesinlikle Noel’den önce bunu yapabiliriz” diye ekledi.

Birleşik Krallık’ın 31 Ocak’ta ABD’den çıkışını öngören anlaşmanın kabulü, muhafazakarların geniş zaferinden sonra artık bir formalite olarak görülüyor. Johnson, parlamentodaki çıkmazdan dolayı seçimlere gitme kararı almıştı.

Başbakan Johnson, bu Cumartesi yaptığı açıklamada, yen bir “muhafazakar birlik hükümeti, bir halk hükümeti” kurma sözünü verirken, hükümetin sağlık, polis ve altyapı alanlarına yönelik finansmanı arttıracağını savundu. Johnson, Perşembe günkü seçimler için “ülkemizin geleceğini değiştirdi” dedi.

Muhafazakarlar, yüzde 43’ü aşkın oy oranı ile 650 sandalyeli parlamentoda 365 sandalye elde etti. İşçi partisi, 59 sandalye kaybederek, 203 sandalye alabildi. Brexit’e karşı olan liberal demokratlar da alan kaybetti.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Liberal Demokratların lideri Joe Swinson, istifa etmeyi öngördüklerini açıkladı.