Kanada Aung San Suu Kyi’nin onursal vatandaşlığını geri çekti

Kanadalı milletvekilleri ve senatörler, Myanmar yöneticisi Aung San Suu Kyi’ya verilen onursal vatandaşlığın geri çekilmesine onay verdi.

Kanadalı parlamenterler 27 Eylül günü, Myanmar yöneticinin onursal vatandaşlığının alınması yönünde oylamada bulunmuştu. Karar, parlamenterlerin oyu ile işler hale geldi. Bu konuda senatörlerin oyuna ihtiyaç yoktu ancak Senato’da da sembolik bir oylama ile karara destek verildi.

Kanada Parlamentosu 2007 yılında Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi henüz cezaevindeyken onursal vatandaşlık tanımıştı.

Myanmar yöneticisinin imajı, Rohingyalara yönelik katliamlarla birlikte bozuldu. Suu Kyi, ordunun “soykırım” olarak değerlendirilen operasyonlarının durdurulması için çağrıda bulunmayı reddetmişti. Kanada’da da geçen hafta yapılan bir oylamada Rohingyalara yönelik saldırılar “soykırım” olarak tanındı.

Rohinyalar, yüzde 90’ı Budist olan Myanmar’da yabancı olarak muamele görüyor. Ağustos ve Aralık 2017 arasında, 700 bini aşkın Rohingya, ordunun bu azınlığa yönelik köylerin yakılması, tecavüzler ve yargısız infazlar şeklindeki suçları karşısında Myanmar’dan komşu Bangladeş’e kaçmak zorunda kalmıştı.

Kanada şimdiye sadece altı kişiye onursal vatandaşlık verdi. Bunlar arasında Nelson Mandela, Dalai Lama ve Malala Yusafzayi bulunuyor.