Kanada’da ‘gizemli’ sinir sistemi hastalığının nedeni bulunamıyor

Kanada’da son yıllarda ortaya çıkan ve beyne zarar veren bir hastalık endişeye neden olurken, hastalığın nedenlerinin bilinmemesi de kaygıları artırıyor.

Radio-Canada’nın duyurduğu bir habere göre, ülkenin doğusundaki New-Brunswick eyaletinde 2015’ten bu yana en az 42 vaka görülen beyin hastalığının nedeni bulunamadı.

Creutzfeldt-Jakob adlı bir diğer hastalığa benzer semptomlar gösteren bu hastalığın ülkenin başka eyaletlerinde görülmemesi de dikkat çekiyor.

Şimdiye kadar en az 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan hastalığın semptomları arasında davranış değişiklikleri, uyku bozuklukları, nedeni açıklanamayan ağrılar, görsel halüsinasyonlar, koordine bozukluğu, kaslarda ve beyinde ciddi hacim kaybı bulunuyor.

Uzmanlara göre, Creutzfeldt-Jakob gibi prion adı verilen sinir sistemindeki proteinlerin neden olduğu hastalıklara benzer semptomları olsa da yeni hastalığın bunlardan olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

Uzmanlar, prion kaynaklı hastalıkların merkezi sinir sisteminde hızlı ve ölümcül bir dejenerasyona neden olduğuna dikkat çekerken, nedenini bulamadıkları yeni hastalığın bunların bir varyantı olabileceğini de düşünüyor. Başlı başına bir başka hastalık olması ihtimali üzerinde de duruluyor.

Şimdiye kadar sadece bir eyalette görülmesi nedeniyle ilginç bulunan hastalığın her yaştan bireylerde görülebildiği ve ölümcül olduğu vurgulanıyor. Hastalığın genetik olmadığı ve su, gıda veya hava yoluyla kapıldığı da ifade ediliyor.

New-Brunswick eyaleti doktorlarından Jennifer Russell, Radio-Canada’ya yaptığı açıklamada “Şu aşamada hastalığa dair cevaptan çok sorumuz var” diye konuştu.