Kanada’da yerliler demiryollarını bloke etti

Kanada’da gaz boru projesini protesto eden yerliler yaklaşık üç haftadır demiryollarını bloke ediyor. Hükümet, eylemin ekonomiyi ağır etkileyeceği uyarısında bulunarak, diyaloga çağırdı.

Temel barikatlar, yaklaşık üç haftadır ülkenin bir çok noktasında kurulmuş. Ülkenin batısındaki yerli toprağı Britanya Kolumbiyası’ndan geçen gaz boru projesi protesto ediliyor. Hafta sonuna doğru Başbakan Justin Trudeau, barikatların derhal kaldırılmasını istemişti.

Hareketi başlatan Wet'suwet'en ulusunun bir çok lideri Cumartesi günü yaptıkları açıklamalarda diyalogun yeniden başlatılması, federal polisin ata topraklarından çekilmesi ve Coastal GasLink şirketinin gaz boru hattı çalışmalarının askıya alınması talebinde bulundular.

Ulaşım Bakanı Marc Garneau, Pazar günü Radio-Canada’ya verdiği mülakatta, federal polisin yerli topraklarından çekilmesi talebini kabul ettiklerini belirterek bunun yerli şefleri tarafından da kabul görmesi için diyalogu yeniden başlatmak amacıyla federal düzeyde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Bakan, yerli şeflerinin de diyalog sırasında barikatların kaldırılması gerektiğine ilişkin derhal bir mesaj göndermesi gerektiğini savundu.

Garneau, “Bu daha uzun süremez çünkü ülke ekonomisi üzerinde önemli bir etkisi var” diye konuştu. Bakan, bu durumun yurt için gayrı safi milli hasılayı etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Özellikle Ontario eyaletindeki Belleville yakınında kurulan barikat, ülkenin batısından doğusun yük taşımacılığı açısından stratejik bir hattı oluşturuyor. Bu barikat, ulusal şirketin yük trafiğinin büyük ölçüde aksamasına neden oldu. Ulusal şirket, bin dolayında işçiyi teknik işsizliğe ayırdıklarını bildirdi.

Durum Başbakan Trudeau için de hassas olarak değerlendiriliyor. Zira Trudeau, yerli nüfusla uzlaşıyı ikinci görev döneminin öncelikleri arasına almıştı.